Gojković: Od sledeće nedelje radiće se odložene urgencije

Vesti 25. apr 202015:09 > 15:20
Podeli:
Izvor: Tanjug/Vlada Republike Srbije/ Slobodan Miljević

Pokrajinski sekretar Zoran Gojković ocenjuje da je Srbija daleko od toga da bude u bezbednoj zoni, dodajući da svi moraju još puno da rade na tome da bi se vratili u stanje neposredno pre pandemije. Ali, navodi, da će se već tokom sledeće nedelje početi s laganim vraćanjem zdravstvenog sistema - odnosno da će početi da rade odložene urgencije.

„Naravno da ćemo jedan deo bolničkih kapaciteta, naravno, ponovo staviti, kako vreme dolazi, u njihovu osnovnu svrhu. Nema potrebe da jedan deo bolničkih kapaciteta ne bude iskorišćen za pacijente koji nisu kovid pacijenti. Verovatno ćemo tokom ove nedelje i sledeće već početi da radimo odložene urgeniceije i polako vraćati sistem na početak. To će zahtevati dodatan napor i izmenu režima rada, mi se za to pripremamo već dve nedelje i sigurno, kako se broj obolelih bude smanjivao, da će se pojedinačni kovid centri zatvarati. Kao što smo se širili, sada ćemo se vraćati na početak“, naveo je na konferenciji za medije.

POVEZANE VESTI

Gojković je rekao da će, ipak, zdravstveni radnici raditi drugačije nego pre epidemije, „uz enormno povećanje mera opreza“, kako ne bi došlo do unutarhospitalnih infekcija i prenošenja zaraza unutar grupe, navodeći da je to imperativ u sledećem periodu, ali i veliki izazov za zdravstveni sistem Srbije.

Važno je da nema otvaranja drugog kruga zaraze i nekih iskakanja, kaže doktor Gojković.

„Kako virus nastavlja da živi sa nama tako i mi moramo da nastavimo da živimo sa virusom i da se prilagodimo njemu – to je svrha cele evolucije i to učimo od malena – da je samo prilagodljivost uspeh za preživljavanje, i to je jedan mali virus sada pokazao“, dodao je.

Na pitanje novinara da li je stručni deo kriznog štaba zahtevao od Vlade Srbije pokretanje domaće strateške proizvodnje N95 maski, za koje se tvrdi da ih nema dovoljno, i vizira kako bi zdravstveni radnici imali to za buduće krize, Gojković je rekao da će firme u Srbiji raditi opremu i da će „imati kapacitet da za jedan deo opreme snabdeju građanstvo i svoje zdravstvene radnike“.

Gojković tvrdi da svi zdravstveni radnici u Srbiji imaju obezbeđenu opremu za poslove koje obavljaju.  „Apsolutno je normalno da zdravstveni radnici, pošto su prvi na udaru, da jedan deo njih bude inficiran, ali svi oni imaju adekvatnu zaštitu vezanu za profil svoga rada“, naveo je.

On je, tokom konferencije rekao i da bi, kao doktor, ceo budžet Srbije dao da se spasi jedan ljudski život.

Sve informacije o koronavirusu možete pročitati u Blogu uživo i na stranici Koronavirus.