U KBC "Dragiša Mišović" 230 pacijenata, 24 na respiratoru, obolelo 16 zaposlenih

Vesti 25. apr 202012:54 > 13:07
FoNet/Aleksandar Barda

U KBC "Dragiša Mišović" trenutno je hospitalizovano 230 pacijenata što je, kako je rekao profesor doktor Vladimir Đukić, direktor te zdravstvene ustanove, značajno manje nego u prethodnom periodu. On je dodao da njihovo stanje nije takvo da bi se moglo reći da je posao završen i dodao da su umesto 21 pacijenta na respiratorima, koliko ih je bilo juče u KBC "Dragiša Mišović", danas su 24 pacijenta na respiratoru.

„Svi su oni u teškom stanju. Od 587 pacijenata koji su lečeni na odeljenjima Bloka A i B, mi smo imali preko 180 hospitalizovanih u jedinicama intenzivne nege, od čega ogroman broj na respiratorima“, rekao je Đukić za TV Prva.

Kako je naveo, u toj kovid bolnici trenutno je 35 dece, osam porodilja, a sve bebe su dobro. Ono što je važno, dodao je Đukić, jeste da su šest budućih majki uspele da sačuvaju svoje bebe i da su lečenjem uspeli da njihovu trudnoću uspešno privedu kraju.

Prema njegovim rečima, podvig koji je izvršen u KBC „Mišović“ kada su bebi izvršili transfuziju krvi u stomaku u 31 nedelji, pokazao je da među zdravstvenim radnicima nema sitnih zajedljivosti i sujete, a da su u toj intevenciji zajedno radili upravnica iz „Mišovića“ doktorka Slađa Mihajlović i profesor Dejan Filimonović iz Narodnog fronta.

Govoreći o zdravstvenom stanju dece u KBC-u, Đukić je istakao da su sva deca dobro, kao i majke koje su sa njima, a i očevi koji čuvaju decu.

Upitan do kada će KBC „Dragiša Mišović“ biti kovid bolnica, Đukić je rekao da smatra da će početkom juna morati da se vrate normalnim tokovima života.

„Ostali pacijenti čekaju, ima dosta njih koje moramo da operišemo, lečimo, ima ih na listama čekanja“, naveo je on.

Kazao je da su oni sticajem okolnosti, zbog najbolje opremljenosti postali kovid bolnica i da su mnogi zdravstveni radnici iz cele Srbije došli da im pomognu, među kojima i anesteziolozi, kojih trenutno u toj zdravstvenoj ustanovi ima 50 koji su podeljeni po sedmoro u sedam smena.

Na pitanje da li će KBC i na jesen možda biti kovid bolnica, Đukić je odgovorio da smatra da jesen treba da donese „Mišoviću“ početak izgradnje nove neurologije, novu moderniju intenzivnu negu u jednom nivou, proširenu dijalizu i dodao da nikako ne želi da „Mišović“ ostane neka vrsta kovid bolnice.

Od 1.300 zaposlenih u KBC „Dragiša Mišović“ trenutno je 16 obolelo od koronavirusa, a direktor Đukić kaže da su svi dobro i kod kuće, osim jednog kolege za kojeg su zabrinuti i jednog mlađeg kolege anesteziologa sa Banjice.

Upitan da prokomentariše kritike na račun lekara i medicinskih radnika, Đukić kaže da njega nisu napadali, jer ga nije bilo u medijima, što je kaže namermo odlučio.

Đukić kaže da je u KBC „Mišović“ od početka epidemije zaposleno 40 mladih lekara i sestara.

„Uspeli smo da dokažemo da možemo da uradimo sa tom decom koja su brilijantna, ali moramo da jačamo i Batut, epidemiološke službe, da vratimo Torlak, da vratimo državne ustanove od značaja za narodno zdravlje na pijedestal“, zaključio je direktor KBC „Dragiša Mišović“.