Nekoliko stranaka želi da Samoopredeljenje i Kurtija pošalje u opoziciju

Vesti 24. apr 202018:34 > 19:49
Podeli:
Izvor: N1

Na kosovskoj političkoj sceni već postoji volja nekoliko stranaka da one preuzmu formiranje nove vlade, i time sadašnju vladu, odnosno da Samoopredeljenje pošalju u opoziciju.

Demokratski savez Kosova, bivši koalicioni partner u Vladi Aljbina Kurtija, se ujedinio sa Alijansom za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja i Socijaldemokratskom inicijativom Fatmira Ljimaja kako bi formirali novu vladu.

U toku su poslednji pregovori, nakon čega se očekuje i ozvaničenje koalicije između ovih stranaka.

U svakom slučaju, biće neophodno da i manjine budu uključene kako bi se postigao neophodan broj za izglasavanje nove vlade, to jest 61 glas.

Pročitajte još:

Prištinski mediji javljaju da je koalicija sa Srpskom listom takođe postignuta, i da će ova stanka imati dva ministarstva i jednog zamenika premijera.

Nameri da se sazove vanredna sednica skupštine, prethodio je konsultativni sastanak predsednika Hašima Tačija i predstavnika svih stranaka pre dva dana, gde je on saopštio da ce mandat za novu vladu dati bilo kojoj stranci ili koaliciji za koju se dokaže da ima većinu u skupštini za formiranje nove vlade, bez održavanja izbora.

Pre toga je Tači Kurtiju poslao četiri pisma, zatraživši kandidata za novog mandatara, dok je u petom pismu Tači obavestio Kurtija da ovaj nije iskoristio pravo da predloži novog kandidata za formiranje Vlade i da su zbog toga pokrenute konsultacije sa drugim partijama.

Kurtijeva partija, Samoopredeljenje, do sada nije predložila novog kandidata, niti je izrazila volju za tako nešto, zbog toga što žele da vlada u odlasku bude fokusirana na pandemiju, a da se posle nje održe novi izbori.

Premijer u ostavci Aljbin Kurti smatra da je davanjem prava za formiranje vlade drugoj po snazi, a ne prvoj stranci, prekrsen ustav, koji predviđa da pobednička partija može i po drugi put da formira vladu ukoliko ima neophodnu većinu.

To pravo Samoopredeljenje, uprkos pozivima predsednika, nije iskoristilo, ali nije ni odustalo od njega.

Ali ima i drugih interpretacija analitičara, koji kažu da ukoliko postoji parlamentarna većina drugih stranka za formiranje nove vlade, oni to i mogu učiniti i bez učešća prve partije u vladinoj koaliciji.

U međuvremenu, nezadovoljstvo kod pristalica pokreta Samoopredeljenje je veliko.

Oni su na društvenim mrežama već najavili okupljanje za 4. maj, dan kada prestaje da važi organičenje kretanja građana zbog koronavirusa.

U najavama se navodi da se mora ići na izbore i da se neće dozvoliti „krađa vlasti i zanemarivanje volje glasača“.