Fabrici: Važna jasna poruka Vučića o putu Srbije ka Evropskoj uniji

Vesti 24. apr 202011:56 > 11:58
Podeli:
Izvor: Tanjug/Dragan Kujundžić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da je imao "dobar, otvoren i veoma dug sastanak" sa akreditovanim ambasadorima Evropske unije (EU) u Srbiji i u ime Srbije izrazio zahvalnost EU na finansijskoj pomoći i svakoj drugoj vrsti podrške i solidarnosti koju je Unija pokazala, ne samo za vreme pandemije koronavirusa, već i periodu borbe protiv posledica poplava 2014. godine. Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici je rekao da je važna "jasna poruka predsednika Srbije o putu zemlje ka EU".

Predsednik Srbije je podsetio da je EU za borbu protiv pandemije Srbiji odobrila 93 miliona evra, od čega 15 miliona za hitne medicinske potrebe, a 78 miliona za podršku ekonomskom oporavku zemlje.

„Zahvaljujemo se i na donacijama za robu, ukupno je predviđeno 4.922.648 evra“, rekao je Vučić i najavio da će najveći deo robe stići u maju.

Vučić je rekao da je Srbija ponudila svoju podršku zemljama EU s obzirom da, kako je rekao, ima više zaštitne opreme i respiratora nego što joj je potrebno.

Predsednik je ocenio da što pre se Unija ekonomski oporavi, to će i Srbiji biti lakše.

„Dve trećina naše trgovinske razmene je vezano za zemlje EU, ukupno je robna razmena sa EU prošle godine iznosila gotovo 26 milijardi evra“, naveo je Vučić.

Priliv investicija iz EU u proteklih deset godina je dostigao gotovo 15 milijardi evra, dodao je Vučić i naglasio da je bitno da se taj priliv nastavi.

„U skladu sa tim pravićemo dodatne pakete subvencija za dolazak investitora iz EU u našu zemlju“, najavio je Vučić.

On je istakao i odličnu saradnju po pitanju repatrijacije odnosno povratka srpskih državljana u Srbiju, kao i stranih građana u evropske zemlje.

„Nalazimo se na evropskom putu i želimo da našu zemlju uređujemo u skladu sa evropskim uzusima i pravilima. Jedino gde smo imali različite stavove jeste energetsko pitanje na Kosovu i Metohiji i kod nekih drugih pitanja koja su se ticala KiM“, rekao je on.

Poručio je da će Srbija svoj evropski put nastaviti na transparentan način.

„Srbija će rado prihvatiti dobre reči, kao i kritike koje dolaze iz EU, ali i sebi dati za pravo da misli svojom glavom i da na reči odgovori kako to misli da treba“, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije se zahvalio svim liderima zemalja Unije sa kojima je razgovarao, počev od Mađarske, Bugarske, Slovenije i Hrvatske, navodeći da je preksinoć razgovarao sa hrvatskim premijerom Andrejom Plenkoviće, pa sve do nemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Reagujući na konstataciju da je na početku te krize rekao da je solidarnost EU „bajka na papiru“, Vučić je rekao da je „svako slovo“ koje je izgovorio na tu temu bilo istinito.

„To su bie pristojne reči, to su govorili i predsednici i premijeri pojedinih država EU, što je potvrdila i sama predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen rekavši da je solidarnost prema Italiji izostala na početku krize“, kazao je predsednik Srbije.

Vučić je zahvalio zemljama Evropske unije koje su bile protiv „otimanja prenosnog sistema“ Srbije na Kosovu i „njegove predaje Albaniji“ i dodao da o tome ne želi detaljno da govori, jer se o tome već mnogo puta govorilo. Vučić je rekao da je zahvalan i Mađarskoj jer se uzdržala od glasanja i ponovio da Beograd po tom pitanju ima različit stav od većine zemalja EU.

„O Zajednici srpskih opština nema ni govora u javnosti mnogih zemalja EU, a Unija je bila supotpisnik sporazuma iz 2013. godine“, rekao je Vučić.

On je naveo da se Srbija raduje najavi ukidanja taksi na robu prema Kosovu i recipročnih mera, kao i nastavku dijaloga.

„Verujemo u dobru ulogu Miroslava Lajčaka. On predstavlja sve zemlje EU i naša je obaveza da to poštujemo. A šta ja lično mislim o Lajčaku – mislim da je reč o inteligentnom i sposobnom čoveku“, rekao je on.

Fabrici: Podrška Unije

Izvor : Tanjug/Dragan Kujundžić

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici poručio je da Srbija ima jednoglasnu podršku Unije za način kako se bori protiv koronavirusa.

Rekao je da se Srbija „dokazala da je zdravstveni sistem izdžrao teret i prošao test“, dodavši da su investicije uz pomoć EU pomogle u odgovoru na pandemiju.

„Pomogli smo Srbiji koliko smo mogli, dostavili smo maske, respiratore, testove, uređaje za kiseonik… Spremni smo da nastavimo da radimo sa srpskim nadležnim ogranima“, rekao je Fabrici.

Fabrici je rekao da su posebno razgovarali o ekonomiji, naglasivši da niko ne zna koliko će ova kriza trajati, ali da je važno da snažan zajednički odgovor postoji.

„Srbija je deo evropske ekonomije, 70 odsto direktnih stranih ulaganja je došlo iz EU, više od 60 osto razmene je sa EU. Snažna ekonomija EU znači snažniju srpsku ekonomiju“, rekao je šef Delegacije EU u Srbiji.

On je najavio da će deo paketa pomoći biti za mala i srednja preduzeća koja su, kako kaže, stub ekonomije.

„Definisaćemo sa nadležnima kako najbolje da se namene sredstva. Iskazali smo zahvalnost o povratnoj informaciji od poslovne zajednice, a to je taj brzi paket koji je srpska vlada predstavila nedavno“, podsetio je Fabrici.

Fabrici je pozdravio najavu da će parlament zasediti uskoro, istakavši da je važno održati demokratsku debatu.

Šef Delegacije EU u Srbiji je rekao da je važna „jasna poruka predsednika Srbije o putu zemlje ka EU“.

„Od fundamentalnog značaja je da se ekonomija održi, put Srbije ka EU zemlju čini snažnijom i bezbednijom“, rekao je Fabrici i ocenio da reforme koje su sprovedene daju rezultat.

Sastanku su prisustvovali i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministri zdravlja Zlatibor Lončar, finansija Siniša Mali, kao i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika.

Sve informacije o koronavirusu možete pročitati u Blogu uživo i na stranici Koronavirus.