Džihić: Ne verujem da ćemo 2020. videti nastavak dijaloga Beograda i Prištine

Vesti 22. apr 202020:53 > 21:44
N1

"Ubeđen sam da 2020. nećemo videti nastavak konstruktivnog dijaloga Beograda i Prištine, Ričard Grenel i Miroslav Lajčak pokušavaju da ubrzaju ritam, a sve se to događa bez jasne strukture. Ne vidim mogućnost za ozbiljne pregovore jer nemamo jasno političko uređenje ni u Beogradu ni u Prištini, gde pratimo političku dramu", smatra Vedran Džihić sa Instituta za međunarodne poslove u Beču.

Dodao je da ne vidi jedinstvo između SAD i EU, kao ni demokratski legitimitet ni u Srbiji ni na Kosovu, što, kako tvrdi, govori da pre 2021. nema ozbiljnih pregovora.

Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose smatra da niko neće ni tražiti demokratski kapacitet i dodao da su kamioni krenuli pošto je Aljbin Kurti ukinuo takse, a da se Srbija nije bunila što je to samo suspenzija. 

„Srbija je deblokirala mesto Kosovu u Cefti, desilo se i to političko pregrupisavanje, Kurti je obavio nekoliko korisnih stvari za dijalog. Isprovocirao je raspravu SAD i EU, da li imaju saglasnost oko promena granice, izvukao je sebe iz pregovaračkog procesa, tvrdim da je bio motivisan da napusti vladu da ne bi preuzeo odgovornost za dijalog. Vlada Kosova se vraća na platformu koju već ima, nova Vlada će dobiti podršku Tačijeve stranke. Mi nikad nismo znali koliko se Beograd sprema, bilo je kontakata onlajn, znajući američki metod rada, Grenel će isterati vrlo brzo jedno dva-tri sporazuma, a Lajčak, znajući lokalne navike, on intenzivno radi na svom timu“, kaže Janjić.

POVEZANE VESTI:

On smatra da će formalna obnova dijaloga biti na samitu u Zagrebu, a da će se u međuvremenu obaviti korisne stvari za dobru pripremu.

„U Srbiji mora da se reši ko je pregovarač, to mora u novom parlamentu, Vučić će u maju, junu da verifikuje svoju platformu, moraće da legalizuje tim koji pregovara. SAD i EU interesuje da li onaj ko pregovara može da primeni rešenje, za njih je Vučić nesporni pregovarač, kao i Tači“, dodao je.

Govoreći o razmeni teritorija, Džihić je rekao da je svaka razmena nepovratni put u novi konflikt.

„To je Pandorina kutija, mislim da je loše rešenje. Dodatna stvar, ne vidim Tačija kao najjačeg igrača, mislim da će uspeti da stvori koaliciju, možda i vladu, ali važno je slušati šta Kurit govori. On je rekao da ta Vlada neće imati legitimitet. Kurti je rekao da će povesti ljude na ulicu ako se stvori vlada protiv većinske volje građana“, navodi Džihić.  

„Vladu će formirati Mustafa, DSK je dobio 1 odsto manje od Kurtija. Ova promena će biti poluustavna, ali to je taj demokratski pragmatizam SAD i mnogih u EU. Na stolu je demarkacija, određivanje granice. U glavama političara demarkacija znači razmena teritorija, ja mislim da to ne može biti“, rekao je Janjić.

Kada je u pitanju izbor Miroslava Lajčaka za specijalnog izaslanika EU za dijalog, Džihić smatra da je to „očajnički“ potez Eu da povrati kontrolu nad situacijom. 

„Jasno je da je Vučić simboličnim okretanjem leđa EU na početku krize s epidemijom učinio nešto bez presedana, čini mi se da ne veruje EU, da ni Tači ne veruje, tanji se u regiji poverenje prema EU, sad imamo Lajčaka, on ima iskustvo, poznaje aktere i regiju, nosi negativnu hipoteku iz BiH, kao i da dolazi iz zemlje koja nije priznala Kosovo“, rekao je Džihić.  

„Brisel kad imenuje tu ima mnogo trgovine, on je bio kandidat za Borelovo mesto. Mislim da će biti od koristi, Tači ga je dočekao s podsećanjem da Slovačka nije priznala Kosovo, ali Slovačka je otvorila kancelariju u Prištini i održavali su kontakte na Kosovu. Neće ni Lajčak, ni Grenel rešiti problem ukoliko se ne slože interesi, sve zavisi od Beograda i Prištine da li žele dogovor“, dodao je Dušan Janjić,