"Epidemija" teorija zavera prati koronu – među "krivcima" za virus Gejts, 5G…

Vesti 22. apr 202018:34 > 18:47
AFP/Tobias Schwarz

Da li je iko očekivao da ćemo u veku nauke i tehnologije biti skloni da masovno i slepo verujemo u teorije zavere o koronavirusu? Dok stručnjaci to, donekle, opravdavaju nedostatkom jasnih odgovora u kriznoj situaciji, poruka naučne javnosti je - barem promisli pre nego što raširiš dalje.

Da li su radnici koji montiraju 5G mrežu tvorci kovida 19? Jesu, ako se biološki agens prenosi telekomunikacijskim signalom. U 5G mreži, se kažu, krije samo jedna od, recimo, 101 nepouzdane priče koje poslednjih meseci prate koronavirus.

I dok naučnici uporno tvrde da je priroda jedino dovoljno inteligentna da stvori tako nešto, sve je više onih kojima je potrebno neko drugo objašnjenje. Zašto? 

„Ako postoji razlog, onda mi je lakše, jer znam ko mi je neprijatelj, a ovako, kako da mi neprijatelj bude virus, bezveze daj ili Gejtsa, 5G ili daj migranta, možda, oni preko noći postavljaju antene, od kojih riknjavaju ptice i pčele a može i potencija čovekiu da razumete“, kaže novinar Zoran Kesić.

POVEZANE VESTI:

U detaljnoj analizi društvenih mreža, Njujork tajms rangirao je teoriju zavere o Bilu Gejtsu kao vodeću, tj. 30 odsto zastupljeniju od drugoplasirane 5G mreže. Milijarder je na meti jer je, navodno, između ostalog, tvorac virusa i finansijer patenta za vakcinu protiv kovida 19.

„Međutim, kad pogledate taj patent nema veze sa koronavirusom, već ima za neke ranije verzije korone, ali naravno ljude više ne interesuje u vezi sa čim je patent, niti se iko bavi time da se zapita o čemu se zapravo radi, nego je neko povezao dve stvari i samo širi dalje“, navodi Marija Vučić sa portala KRIK. 

To „širi dalje“ odgovara kriznim situacijama u kojima javnost nema odgovor kako da se sa takvom pojavom izbori i šta je u njenoj osnovi, poruka je stručnjaka. 

„Zapravo jedan osećaj nepoverenja, kako u institucije koje bi trebalo da upravljaju krizom, tako i u naučnike, što je još dramatičnije, koji bi trebalo da daju objašnjenje. Danas verujemo da i iza naučnika i iza političara stoji isključivo logika kapitala“, objašnjava sociolog društvenih mreža Dalibor Petrović. 

Pandemija je u toku – odnosno infodemija, kako je SZO nazvala poplavu lažnih vesti kojima smo izloženi – nemojte se udaviti, neki su počeli da šire poruku da virusa ni nema, da je sve namešteno.

Sve informacije o koronavirusu možete pročitati u Blogu uživo i na stranici Koronavirus.