Ombudsman pokrenuo kontrolu u ustanovama socijalne zaštite i domovima za stare

Vesti 22. apr 202017:07 > 17:13
Izvor: N1

Zaštitnik građana Zoran Pašalić pokrenuo je postupke kontrole u ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih u Srbiji.

Pašalić je saopštio da je danas zatražio da mu se u skladu sa zakonom što hitnije dostavi kompletna relevantna dokumentacija i odgovori na pitanja o okolnostima i merama zaštite zdravlja korisnika tih ustanova.

Ombudmsan je to zatražio u pojedinačnim aktima, upućenim u 20 ustanova socijalne zaštite i domova za stare, čiji su osnivači država Srbija i AP Vojvodina, a u kojima je potvrđeno prisustvo koronavirusa.

PROČITAJTE I:

U saopštenju se navodi da zaštitnik građana nema nadležnosti i ovlašćenja da kontroliše rad privatnih pružilaca usluge socijalne zaštite za domski smeštaj odraslih i starijih na teritoriji Srbije, te je pozvao Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja da ono izvrši nadzor u sedam takvih ustanova u kojima je zabeležena pojava koronavirusa.

Dodaje se da Ministarstvo, pošto utvrdi činjenice, u zavisnosti od eventualno utvrđenih propusta, naloži mere i da o obavesti ombudsmana.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja objavljivaće dnevno na svojoj internet stranici informacije o broju ustanova socijalne zaštite i domova za smeštaj odraslih i starih u kojima je potvrđeno prisustvo koronavirusa, piše u saopštenju.

Sve informacije o koronavirusu možete pročitati u Blogu uživo i na stranici Koronavirus.