Tači poručio Kurtiju: Nisi iskoristio pravo da predložiš kandidata za premijera

Vesti 22. apr 202016:14 > 16:17
Izvor: N1

Predsednik Kosova Hašim Tači je u petom pismu predsedniku Samoopredeljenja i odlazećem premijeru, Aljbinu Kurtiu, napisao da Kurti nije iskoristio pravo da predloži kandidata za novog premijera pošto je Vladi 25. marta izglasano nepoverenje.

Tači je najavio da će nastaviti konsultacije sa svim liderima političkih stranaka o izlasku iz sadašnje političke krize, shodno Članu 95 Ustava i presudi Ustavnog suda iz 2014. godine.

„Želim da Vas podsetim da je, u skladu sa ustavnim mandatom predsednika Republike Kosovo, moja odgovornost da sačuvan stabilnost zemlje i garantujem demokratsko funkcionisanje institucija“, napisao je Tači Kurtiju.

Kurti je u petak, 17. aprila, u odgovoru na prethodno pismo Tačija obavestio da se ne ustručava da odgovori i ne odbacuje njegov zahtev za dostavljanje imena kandidata za premijera iz njegove stranke, ali mu nije dostavio to ime.

Kurti je u tom pismu naveo da Tači koristi dvostruke standarde, jer se ranije posle izglasavanja nepoverenja nekoj vladi išlo na vanredne parlamentarne izbore, dok se sada ide na direktno imenovanje novog premijera.

Lider DSK, Isa Mustafa, zatražio je i dobio saglasnost Glavnog odbora svoje stranke da radi formiranja nove vlade, udje u koaliciju sa Alijansom za budućnost Kosova, Socijaldemokratskom inicijativom, Alijansom Novo Kosovo i strankama manjina.

Mustafa je nagovestio da bi on mogao biti novi premijer, ako mu Tači da mandat za formiranje Vlade.

Politički analitičari na Kosovu smatraju da je odluka DSK da ide na formiranje nove vladajuće koalicije deo scenarija dogovorenog s predsednikom Kosova Hašimom Tačijem.

Sve informacije o koronavirusu možete pročitati u Blogu uživo i na stranici Koronavirus.