Gojković o najavljenim prijavama: Nisam mislio na preminulog stomatologa

Vesti 22. apr 202011:31 > 11:44
N1

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković je, na pitanje N1 da li je bilo propusta u procesu zbrinjavanja 42-godišnjeg stomatologa iz Novog Sada, koji je preminuo od posledica koronavirusa, odgovorio da su svu medicinsku dokumentaciju i izjave samog preminulog i kontakata prosledili nadležnima, i da, ukoliko je neko postupao protivno zakonu, postoje nadležne inspekcije da to utvrde. Rekao je i da, kada je govorio o krivičnoj prijavi koju će lično podneti, nije mislio na tog stomatologa.

Upitan o preminulom stomatologu, uz podsećanje da je prethodnih nedelja rekao da će lično podneti prijavu, jer je s pojavom simptoma nastavio da radi, Gojković je rekao da kada se dogodilo zaražavanje, da „ni u jednom trenutku nije pomenuo dotičnog stomatologa“, već „dva koja su bila hospitalizovana“.

POVEZANE VESTI

U tom trenutku imali smo pet stomatologa pozitivnih i devet privatnih zdravstvenih ustanova na teritoriji Vojvodine koji su imali pozitivne zaposlene, dodao je.

„Zbog toga je izdata zabrana za dopunski rad, zbog toga jer je očigledno bilo da neki iz privatnog sektora nisu shvatili ozbiljnost situacije, uprkos apelima“, rekao je i dodao da su najodgovorniji u lancu sprečavanja zaraze upravo zdravstveni radnici, koji moraju da postupaju, kako naglašava, na najozbiljniji način.

Gojković je naveo i da nakon izrečene zabrane dopunskog rada nema registrovanog niti jednog slučaja zaraze zdravstvenih radnika u privatnim ordinacijama.

Supruga preminulog 42-godišnjeg stomatologa je ranije, u izjavi medijima, navodila da se on obratio lekarima, tražio pomoć, ali da su ga poslali na kućno lečenje, nakon čega je završio na respiratoru.

Na pitanje N1 da li je preminulom stomatologu pružena adekvatna pomoć, Gojković je rekao da ne želi da komentariše, još uvek, priču supruge preminulog, iz pijeteta prema njoj, deci, preminulom… „Svu moguću dokumentaciju, medicinsku, vezanu za zdravstveno stanje preminulog kolege smo dostavili nadležnim organima, isto kao i sve ovo što smo u okviru epidemioloških mera saznali i od njega i od njegovih kontakata“, naveo je.

Tu se nema šta kriti, ista je situacija i sa svim ostalima – gde imamo saznanje da su postupili protivno zakonu, postoje nadležni organi, nadležne inspekcije, tu sa moje strane, nema lažne solidarnosti, rekao je Gojković.

„Ako sam ja odgovoran, neka snosim odgovornost“, kaže.

Slučaj zaražene štićenice doma u Molu

Na pitanje N1 o domu u Molu gde je jedna štićenica zaražena, Gojković je to potvrdio i naveo da su testirali sve ostale u toj ustanovi i da su svi bili negativni. Dodao je da su testirani i njeni kontakti, koji su takođe svi bili negativni.

Po instrukcijama datim iz Kriznog štaba, cela ustanova je stavljena u jednu vrstu karantina.

Juče smo imali još dvoje koji su imali neke simptome, ne respiratorne, ali i njih smo testirali i oni su negativni, preneo je pokrajinski sekretar, koji je dodao da se zaražena štićenica oseća dobro.

Sve informacije o koronavirusu možete pročitati u Blogu uživo i na stranici Koronavirus.