Onlajn proba male mature, danas srpski, odnosno maternji jezik

Vesti 22. apr 202008:16 > 11:51
N1

Probni testovi u okviru male mature počinju danas i trajaće do petka, a danas će osnovci raditi test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika. Sutra će polagati probni test iz matematike, a u petak sledi kombinovani test.

Učenici će test polagati preko platforme „Moja učionica“.

Test je dostupan od 8.00 do 20.00, učenik može da bira vreme kada će ga raditi, ali kada počne ima po sat vremena za srpski i kombinovani test, a sat i po za matematiku.

Učenici na početku svakog testa biraju jezik na kojem će raditi test. Povratnu informaciju o rezultatima testa moćiće da vide 12 sati posle isteka vremena za rešavanje testa, kada će rešenja biti dostupna i kada će moći da im pristupe i analiziraju ih.

Analize zadataka sva tri testa će biti emitovane i na kanalu RTS 3, u subotu od 12 do 14.30 časova.

Rezultati testa se neće ocenjivati, a učenicima se savetuje da ih samostalno reše, bez obzira na krajnji rezultat, jer će jedino tako imati pravi uvid u svoje trenutno znanje i smernice za dalje planiranje učenja.

Po normalizovanju uslova rada, sprovešće se i zvanični probni završni ispit, što znači da će učenici imati više prilika da provere svoje znanje pre završnog ispita.

Obzirom da oko 4,4 odsto učenika osmog razreda nema uslove za online testiranje od kuće (nemaju internet pristup i/ili odgovarajući uređaj) Kancelarija za IT i eUpravu je uz pomoć donatora – Telekom Srbije, Telenor Srbija, VIP, Comtrade i Huawei – obezbedila donaciju pametnih telefona, tableta i mobilnih kartica za oko 2.800 đaka.

Ukoliko i pored ove donacije neki od učenika ipak ne budu imali tehničke mogućnosti da rade online testiranje školama će biti na raspolaganju sva tri testa u PDF formatu na dan kombinovanog testa, čime se obezbeđuje pun obuhvat generacije osmog razreda, saopšteno je iz Vladine Kancelarije za IT.

Sve informacije o koronavirusu možete pročitati u Blogu uživo i na stranici Koronavirus.