BIRN: Saradnik Miše Vacića dezinfikuje Beograd

Vesti 21. apr. 202016:32 > 16:38
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Firma "Poslovi grada” u vlasništvu 29-godišnjeg Stefana Jankovića, bliskog prijatelja i "saborca" Miše Vacića, vođe Srpske desnice, dezinfikuje zgrade beogradskih opština, saznaje BIRN.

Posao je dobijen u saradnji sa subotičkim preduzećem Ekološko-sanitarni centar, direktno bez javnog poziva i netransparentno, što zakon dozvoljava u vreme vanrednog stanja zbog epidemije koronavirusa, objavio je BIRN na svom sajtu Javno.rs.

Usluga je za stanare besplatna i plaća se iz opštinskih budžeta. Međutim, nije poznato koliko su sredstava opštine iz budžeta izdvojile za ove potrebe, koje su firme angažovane i po kom kriterijumu.

U danima kada se ceo svet privikava na nove higijenske navike, pitanje dezinfikovanja zgrada postalo je neverovatno važno za sve stanovnike gradova. Za to vreme u Beogradu se od dezinfekcije prave unosni poslovi za ljude bliske vlastima.

Stefan Janković je u razgovoru za BIRN potvrdio da je njegova firma „Poslovi grada“ angažovana na poslovima dezinfekcije zgrada u saradnji sa firmom Ekološko-sanitarni centar Subotica s kojom imaju potpisan ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji „u poslovima marketinga i odnosa sa javnošću“.

Na pitanje koliko naplaćuje svoje usluge, Janković je rekao da je „to sve transparentno“ i uputio BIRN na opštinu Savski venac u kojoj, prema saznanjima redakcije, ima najviše posla.

Iako bi taj podatak trebalo da bude javan, predsednica opštine Irena Vujović nije bila spremna da nam pruži tražene odgovore.

„Zovete me na mobilni i oduzimate mi vreme dok mi spasavamo živote“, rekla je BIRN-u predsednica opštine i članica Predsedništva SNS-a.

Komercijalni cenovnik do koga je BIRN došao pokazuje da Janković i njegovi partneri za dezinfekciju objekata naplaćuju od 3.000 do 4.200 dinara, u zavisnosti od veličine zgrade.

U opštini Savski venac, zgrade koje žele da dobiju dezinfekciju o trošku opštine, prijavu moraju da dostave putem sajta opštine. Zgrade koje se ne prijave, trebalo bi da same nađu firmu koja će vršiti dezinfekciju i same plaćaju troškove.

Opština Savski venac, koja ima 1.200 stambenih jedinica, saopštila je da je u prvoj nedelji novcem iz budžeta dezinfikovano 540 stambenih zgrada i da su krenuli sa drugim krugom akcije.

Vacić: Jankovićevi poslovi nemaju veze sa Desnicom

Miša Vacić, lider Srpske desnice, kaže u razgovoru za BIRN da mu je Janković prijatelj, da ne zna ništa o njegovim poslovima i da on ne finansira delovanje njegovog pokreta koji je registrovan kao udruženje građana i zbog toga nema obavezu da prijavljuje svoje „sponzore“ Agenciji za borbu protiv korupcije.

„Zaista ne znam šta radi i da li dezinfikuje zgrade, ali sam siguran da sve radi po zakonu“, kaže Vacić dodajući da Stefana Jankovića poznaje odavno.

„Bili smo saborci još u pokretu 1389. Njegovi privatni poslovi nemaju nikakve veze sa Desnicom”, kaže Vacić.

Stefan Janković, kao i Vacić koji je jedno vreme radio u Kancelariji za Kosovo, često su viđeni u društvu političara iz Vlade.

Na pitanje kako komentariše tvrdnje da upravo članovi Srpske desnice učestvuju u poslu dezinfekcije sa Stefanom Jankovićem, on je kazao da to nije tačno. Odgovor BIRN nije dobio ni na pitanje da li aktivisti Srpske desnice posao dezinfekcije obavljaju volonterski ili za platu.

„Volonteri naše političke organizacije učestvuju u nošenju pomoći osobama starijim od 65 godina“, kaže on.

Stefan Janković takođe nije želeo da odgovori na pitanje o angažovanju članova Vacićevog pokreta.

„Stvarno nisam upućen da li zaposleni u firmi navijaju za Crvenu zvezdu ili za Partizan, kao ni da li su politički opredeljeni ili ne. Moj domen su odnosi sa javnošću i marketinške usluge. Ljude na terenu ne poznajem lično“, kaže Janković za BIRN.

Ljudmila Budisavljević, vlasnica subotičke firme Ekološko-sanitarni centar, nije BIRN-u želela da odgovori na pitanje kako je i zašto za partnera u poslovima dezinfekcije izabrala Stefana Jankovića, kada on u tom poslu nema iskustva.

Opširnije čitajte na Javno.rs