Novinarke protiv nasilja: Pitanje upućeno Kisić Tepavčević srozavanje stručnosti

Vesti 20. apr 202022:05 > 22:07
Tanjug / Vlada Srbije / Slobodan Miljević

Grupa "Novinarke protiv nasilja prema ženama" zatražila je izvinjenje voditelja emisije "Fokus" na Televiziji B-92 zbog pitanja upućenog doktorki Dariji Kisić Tepavčević koje su ocenile kao "uvredljiv čin srozavanja stručnosti i znanja".

Voditelj Oliver Jakšić je zamenicu direktora Instituta za javno zdravlje Srbije „Milan Jovanović Batut“ pitao za komentar odluke da „jedna dama ode u Niš uz ministra (Branislava) Nedimovića“ kada je situacija tokom pandemije koronavirusa u tom gradu bila najteža.

Uz ocenu da je „ovo nešto najbliže ratnom stanju“ voditelj je rekao da se „mnogi pitaju“ da li je neko iz struke, ali muškog pola, mogao da ode „na liniju fronta u Nišu“.

POVEZANE VESTI

Novinarke su u saopštenju pozdravile odluku Darije Kisić Tepavčević da odbije da odgovori na to pitanje.

Grupa uz to ukazuje da su „TV B-92 i Oliver Jakšić dužni izvinjenje ne samo doktorki, nego i svim ženama – naučnicama, epidemiološkinjama, zdravstvenim radnicama, ali jednako i pripadnicama oružanih snaga, vojske i policije i celokupnoj javnosti“.

Ocenile su da je Jakšićev „pokušaj pitanja“ bio „uvredljiv čin srozavanja stručnosti i znanja, ali i neukusno poređenje epidemije sa ratnim stanjem“, i poručile Jakšiću da „rat izgleda sasvim drugačije od epidemije virusa kovid-19“, te da su žene već vekovima sposobne za aktivno učešće i u ratnim stanjima.

Grupa „Novinarke protiv nasilja prema ženama“ osnovana je uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Fonda B-92 i čini je oko 30 novinarki iz nacionalnih i lokalnih medija u Srbiji koje se organizovano bore protiv nasilja prema ženama.

Sve informacije o koronavirusu možete pročitati u Blogu uživoi na stranici Koronavirus.