Selaković: Puno nedoumica oko ocenjivanja, to svima stvara presiju

Vesti 20. apr 202017:58 > 18:05
Podeli:
Izvor: N1

Bojana Selaković iz Građanskih inicijativa i udruženja Roditelj ocenila je u Danu uživo, govoreći o nastavi na daljinu, da je "još puno nedoumica". "To svima stvara presiju, posebno deci. Mi kao odrasli, i nastavnici i roditelji, možemo da razumemo da je situacija takva da se ne može mnogo planirati unapred, ali deca koja su navikla na neku rutinu, njima je to mnogo teže i apstraktnije", rekla je.

Selaković kaže da su utisci o školi na daljinu bili podeljeni, kao što su bili podeljeni i „utisci o našem obrazovnom sistemu i pre ove situacije“.

„Reakcija je na početku bila pozitivna. Ministarstvo je reagovalo za jako kratko vreme, čitav koncept je u hodu dizajniran i istovremeno pilotiran, prvi put u Srbiji“, kaže ona.

POVEZANE VESTI

Istakla je da je dobro što deca neće gubiti nastavu kao tokom vanrednog stanja 1999. godine.

„Kako je vreme odmicalo, tako smo se i mi sa decom navikavali na sve to. Pratimo kako se ponašaju i nastavnici… Mogu da kažem da nikome nije lako, ni deci, nastavnicima, roditeljima, direktorima… Nova situacija za nas, posebno nastavnici nisu nikad pripremani za ovakvu mogućnost. Čini mi se da svi moramo da ulažemo mnogo više napora nego pre početka ove situacije“, kaže ona.

Kako je rekla, svi se uhodavaju, svi uče, nikome nije lako.

„Trebalo bi svi međusobno da pokazuju mnogo više strpljenja i mnogo više empatije jedni prema drugima i da vide da nijednoj strani nije lako“, kaže.

Prema njenim rečima, postoji „ogromna količina informacija koja se menja na dnevnom nivou“.

„Čini se da je ceo proces malo automatizovan, da mu nedostaje malo humanije dimenzije. Stavljen je fokus na nekakve ishode učenja, čini mi se da je ministarstvu važno da se isključivo ono što je nastavni plan i program isplanirao na početku godine okonča po svaku cenu, pa je i raspust bio skraćen, praktično smo imali samo dva dana bez nastave i obaveza“, kaže ona.

Kako kaže, bilo bi dobro da je malo manji pritisak od samog vrha i malo više razumevanja.

„Da se svi nalazimo u jednoj zaista potpuno neplaniranoj situaciji u kojoj i sami nastavnici, a i roditelji, i pored toga što moraju da učestvuju, imaju i brige i strahove oko svog i zdravlja svojih najbližih, obave i nabavku, završe i druge stvari van kuće, a da pri tom sve što se očekuje da bude obaveza po pitanju škole bude ispunjeno“, kaže ona.

Ističe da „fali malo više te interakcije između učenika i učitelja“.

„Ona postoji na nekom nivou i uglavnom se odnosi na ono što su nekakvi zadaci u vezi sa gradivom, ali nekakav dodatni prostor u kome bi učenici uvek mogli da imaju i neki video komunikaciju s nastavnicima, mimo onoga što su teme vezane za lekcije i gradivo. Ovako, čini mi se da smo svi deo nekog automatizovanog procesa“, kaže ona.

Govoreći o završetku godine i ocenjivanju, Selaković kaže da smo imali priliku da čujemo i od samog ministra prethodnih dana različite informacije.

„Ja ne znam u ovom trenutku šta će biti finalno rešenje. Mislim da je sada i njihov fokus najviše na tome kako organizovati te završne maturske ispite za učenike osmog i četvrtog razreda, pa će, verujem, kad to budu utvrdili i rešili biti jasniji u vezi sa ostalim stvarima“, smatra ona.

Podsetila je na informaciju da bi od sutra trebalo da se promeni Pravilnik o načinu ocenjivanja.

„To implicira da će sve što deca šalju sada kao domaće biti na neki način vrednovano. Ne znam hoće li to uključivati neke druge provere znanja. Puno je još nedoumica, to čini mi se svima stvara presiju, posebno deci. Mi kao odrasli, i nastavnici i roditelji, možemo da razumemo da je situacija takva da se ne može mnogo planirati unapred, ali deca koja su navikla na neku rutinu, njima je to mnogo teže i apstraktnije. Jako teško im je objasniti da će se nekako sve to okončati, da će sve biti u redu na kraju, uz sve druge teme o kojima sa njima moramo da razgovaramo tokom ovih dana“, rekla je Selaković.

Apelovala je da treba voditi računa, da se ne izlazi s nekim rešenjima koja nisu u potpunosti izvesna.

„Da se uvaži trenutno stanje i potreba za proverenim i relevantnim informacijama“, kaže ona.

„Pismo poslanika EP dobra ilustracija trenutnog stanja“

Osvrnula se i na pismo evroposlanika Oliveru Varheljiju u kome ukazuju na „ekstremno uznemirujuću“ situaciju sa poštovanjem ustavnih i ljudskih prava u Srbiji.

„Nažalost, kada u oblasti ljudskih prava jednom spustimo standarde i ta kriva krene regesivno da pada, onda se tu jako teško postiže to njeno zakrivljenje, odnosno stvari se vraćaju na staro jako teško, bez nekakvih većih društvenih turbulencija. To je nešto što su stručnjaci u oblasti ljudskih prava dokazali bezbroj puta do sada. To jeste razlog za zabrinutost na globalnom nivou, određene mere nekih država ulaze vrlo duboko na teren ljudskih prava“, kaže ona.

Prema njenim rečima, pismo poslanika EP jeste dobra ilustracija trenutnog stanja.

„Postoji i druga vrsta problema – ranije smo mogli da se oslonimo da ako neka kritika dođe od EU, da su postojale određene reakcije ovde i dešavale promene. Sada više ja lično nisam sigurna na koji način će to uopšte reagovati na nosioce naše vlasti, imajući u vidu činjenicu da se i EU našla sama u problematičnoj situaciji. I sama EU će izaći dosta oštećena iz ovog procesa, postavlja se pitanje koliko će ona biti autoritet za nosioce vlasti ovde“, smatra Selaković.

Sve informacije o koronavirusu možete pročitati u Blogu uživo i na stranici Koronavirus.