Mustafa: Ako DSK bude vodila Vladu, ukinućemo reciprocitet sa Srbijom

Vesti 20. apr 202017:05 > 17:06
N1

Lider Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isa Mustafa izjavio je da ako njegova stranka bude vodila novu vladu Kosova prva mera će biti ukidanje reciprociteta sa Srbijom. Na pitanje novinara da li bi prihvatio funkciju premijera, Mustafa je odgovorio da "ima razloga" za to.

Posle sastanka užeg rukovodstva stranke, Mustafa je medijima rekao da očekuju da Samoopredeljenje prihvati ili odbije zahtev za određivanje mandatara za sastav nove vlade.

„Mi smo zajedno konstatovali da smo dobili široku podršku Glavnog odbora za koaliciju sa Alijansom za budućnost Kosova (ABK), Socijaldemokratskom inicijativom Kosova (SDI), Alijansom za novo Kosovo (ANK) i dvema partijama manjina“, kazao je Mustafa.

„Da bismo otvorili put dijalogu mi ćemo ako dobijemo vladu, odmah ukinuti reciprocitet, ali ako Srbija ne bude reagovala onda ćemo vratiti na snagu pun ekonomski i politički reciprocitet „, kazao je on.

Upitan na konferenciji za medije ima li volje da prihvati funkciju premijera, Mustafa je precizirao da je rekao da „ima razloga“.

POVEZANE VESTI

Prethodno je izjavio da u stranci još nisu razgovarali o kandidatu za premijera Kosova iz DSK.

„Ne kažem ništa. Ali, ono što ja želim je da imamo kandidata koji će izdržati sve izazove koji se sada postavljaju pred DSK. Da sam imao volje kandidovao bih se onda kada smo 2017. godine kandidovali (Avdulaha) Hotija i prošle godine kada smo kandidovali (Vjosu) Osmani. Medjutim video sam potrebu da se izvrše neka osveženja i promene u DSK, i za to sam i ovog puta“, kazao je Mustafa.

Na sastanak najužeg rukovodstva stranke nije pozvana potpredsednica DSK i predsednica parlamenta Vjosa Osmani.

Osmani je na sednici Skupštine Kosova, ali i u drugim prilikama, izražavala stavove suprotne stranci i nije glasala za obaranje Vlade Aljbina Kurtija.

Do sastanka najužeg rukovodstva DSK došlo je nakon izjava predsednika Kosova Hašima Tačija u nedelju, da će tokom ove sedmice preduzeti korake za formiranje nove vlade Kosova.

Lider DSK je prošle nedelje od članova Glavnog odbora, zatražio i dobio saglasnost da se formira nova koalicija sa Alijansom za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja, Socijaldemokratskom inicijativom Fatmira Ljimaja, Alijansom novo Kosovo Behdžeta Pacolija i strankama manjina.

Mustafa je izjavio u nedelju da će bez ikakve dileme prihvatiti zahtev Tačija da njegova stranka formira novu vladu Kosova.

Vršilac dužnosti premijera Kosova Aljbin Kurti, čija je politička stranka Samoopredeljenje relativni pobednik na izborima, izjavio je da je „jedino rešenje zasnovano na Ustavu“ održavanje vanrednih parlamentarnih izbora nakon prevazilaženja situacije izazvane koronavirusom.