Otvorena laboratorija "Vatreno oko", dnevno će se u njoj raditi 2.000 testova

Vesti 20. apr 202012:05 > 12:08
Tanjug / Dragan Kujundžić

Premijerka Srbije Ana Brnabić kazala je da će broj testiranih na koronavirus biti duplo povećan nakon otvaranja nove laboratorije na Poliklinici Kliničkog centra Srbije i jedne u Nišu koja se trenutno pravi. U novoj laboratoriji će se dnevno raditi 2.000 testova.

Brnabić je na otvaranju laboratorije „Vatreno oko“ u Kliničkom centru Srbije, navela da je Srbija trenutno vodeća u ovom delu Evrope po broju urađenih testova i da će uz dve nove laboratorije biti među prve dve zemlje.

„Ovo će nam pomoći da brzo krenemo testiranje na antitela, da pokažemo otpornost naše populacije i da uradimo jednu ozbiljnu epidemiološku studiju, koja će nam reći šta možemo dalje da očekujemo“, kazala je ona.

Premijerka je najavila da će građanima u narednih nekoliko dana predstaviti kompletnu digitalizaciju zdravstva i pravljenje sistema koji je, kako je navela, među najnaprednijima u svetu.

Predstavnici kineske strane najavili su da će napraviti još jednu laboratoriju, u Nišu i naveli su da su to „najsavremenije laboratorije na svetu“ i moći će se raditi ukupno 3.000 testiranja.

Oni su dodali da je ranije danas premijerka imala video sastanak sa predsednikom upravnog odbora te firme i dogovorili su se o načinu dalje saradnje.

„Naziv laboratorije ‘Vatreno oko’ potiče iz kineskog mita i znači da to oko može da vidi svakog duha i svakog djavola, što znači da se i mi nadamo da ćemo tim vatrenim okom uspeti da pobedimo neprijatelja“, naveli su kineski stručnjaci.

Sve informacije o koronavirusu možete pročitati u Blogu uživo i na stranici Koronavirus.