Grenel: Dijalog ozbiljno počinje posle ukidanja taksi i reciprociteta

Vesti 19. apr 202021:18 > 21:22
Podeli:
Izvor: AFP/Odd ANDERSEN

Specijalni izaslanik predsednika SAD za dijalog Kosova i Srbije Ričard Grenel oglasio se na svom zvaničnom Tviter nalogu i reagovao na tvit predsednika Kosova Hašima Tačija. "Jednom kada takse/reciprocitet budu ukinute (možda ove nedelje?), tada dijalog ozbiljno počinje", napisao je Grenel.

Naime, Tači je napisao da će sledeće nedelje biti preduzeti završni ustavni koraci, kako bi se omogućilo formiranje nove Vlade sa punim legitimitetom Parlamenta, sposobne da se bori protiv koronavirusa i služi narodu.

„Da bi se ojačala podrška SAD i EU Kosovu, takse i reciprocitet moraju da budu ukinute“, napisao je Hašim Tači.

Na ovo je reagovao Ričard Grenel.

„Jednom kada takse/reciprocitet budu ukinute (možda ove nedelje?), tada dijalog ozbiljno počinje. Razgovarajte s liderima u Srbiji i na Kosovu kako biste jasno stavili do znanja da danas moraju početi da grade poverenje u pripreme – i na to su se obavezali“, naveo je Grenel.

Suroi: Neodmerena izjava Grenela

Publicista i politički analitičar iz Prištine Veton Suroi ocenio je kao neodmerenu izjavu specijalnog izaslanika predsednika SAD za pregovore Srbije i Kosova Ričarda Grenela o potrebi ukidanja principa reciprociteta prema Beogradu radi obnove dijaloga. 

Suroi je na Tviteru napisao i da je za pregovore Kosova i Srbije neophodna bolja atmosfera. 

„Prvi prioritet je koronavirus. Pregovori traže bolju (političku) atmosferu, politički konsenzus na Kosovu i transatlantsko jedinstvo. Njihov nedostatak znači nestabilnost za ljude na Kosovu i za zapadne investicije u regionu“, naveo je Suroi.