Tači: Sledeće nedelje preduzeću konačne ustavne korake za formiranje nove Vlade

Vesti 19. apr 202018:06 > 18:57
Podeli:
Izvor: AFP/Odd ANDERSEN

Predsednik Kosova Hašim Tači je objavio da će sledeće nedelje preduzeti "konačne ustavne korake" koji bi omogućili formiranje nove Vlade Kosova.

„Sa punim legitimitetom Parlamenta i sposobnom da se bori protiv COVID-19 i služi narodu“, napisao je Tači na tviteru.

On je dodao da taksa i reciprocitet treba da se ukinu kako bi se „ojačala podrška SAD i EU Kosovu”.

Na poruku Tačija je reagovao specijalni izaslanik predsednika SAD za dijalog Kosova i Srbije, ambasador Ričard Grenel.

„Kada takse/recipročne mere budu ukinute, tada će ozbiljno početi dijalog. Razgovarao sam sa liderima Srbije i Kosova, kako bih im stavio do znanja da moraju početi da grade poverenje danas, u pripremama – i oni su se obavezali da će to uraditi“, napisao je Grenel na svom Tviter nalogu, objavljujući istovremeno i današnju izjavu Tačija. 

Kosovski predsednik je nakon izglasavanja nepoverenja vladi Aljbina Kurtija četiri puta od njega zatražio da kao pobednička partija dostavi ime kandidata za sastav nove Vlade, međutim, do sada nije dobio ime mandatara, iako je u korespondenciji sa predsednikom rekao da se ustručavaju i ne odbijaju da dostave ime novom mandatara, istovremeno ističući da, prema Ustavu i dosadašnjoj praksi, nakon izglasavanja nepoverenja vladi treba ići na nove izbore nakon okončanja situacije sa pandemijom. 

Među pravnim stručnjacima na Kosovu ima različitih i protivrečnih ocena o daljim koracima i ovlašćenjima predsednika u situaciji u kojoj se nalazi Kosovo.

Lider DSK: Bez ikakve dileme prihvatićemo mandat za novu Vladu Kosova

Predsednik Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isa Mustafa je izjavio da će „bez ikakve dileme“ prihvatiti mandat za stvaranje nove Vlade Kosova nakon obaranja vlade Aljbina Kurtija, u kojoj je DSK bila koalicioni partner, koja je i zatražila izglasavanje nepoverenja. 

Izjava Mustafe, lokalni mediji navode, usledila je zbog toga što Kurtijev pokret „Samoopredeljenje“ još uvek nije dostavio ime kandidata za novog premijera, i nakon najava predsednika Kosova Hašima Tačija da će mandat za stvaranje nove vlade dati drugoj stranci po broju glasova, DSK. 

„U trenutku kada se ispune ustavni uslovi da se DSK ponudi mandat, mi ćemo sa partnerima dogovoriti kriterijume i bez ikakve dileme ćemo prihvatiti mandat za formiranje vlade“, kazao je Mustafa u pismenom odgovoru za portal Gazeta ekspres. 

Prema njegovim rečima, Kosovu je sada potrebna Vlada sa punim mandatom i ovlašćenjima kako bi se zemlja suočila sa COVID-19 i ekonomskom krizom koju će pandemija izazvati. 

Glavni odbor DSK je u utorak prihvatio predlog Mustafe za stvaranje nove koalicije sa Alijansom za budućnost Kosova, Socijaldemokratskom inicijativom i Alijansom za novo Kosovo za stvaranje nove vlade, u kojoj bi bili i predstavnici manjinskih stranaka. 

Abazi poručio Tačiju: Ne možeš da postupaš kao kralj

Zamenik premijera kosovske vlade u ostavci Haki Abazi je poručio predsedniku Kosova Hašimu Tačiju da u političkoj situaciji u kojoj se Kosovo nalazi „ne može da postupa kao kralj“. 

On je, reagujući na najave predsednika Kosova Hašima Tačija da će sledeće nedelje preduzeti „konačne korake ka formiranju nove vlade“ na Fejsbuku, napisao da kosovski predsednik ne izvršava svoje dužnosti, koja podrazumevaju predstavljanje jedinstva Kosova, ali i da trenutne korake preduzima kako bi sebi „obezbedio slobodu pred Specijalnim sudom u Hagu“. 

„Predsednik ne može da postupa kao kralj, i nedostaje mu ozbiljno predstavljanje jedinstva. Njegove akcije su neustavne i suprotne su interesima građana i države. Tači ne može pregovarati o svojoj slobodi (služeći se) sudbinom države! Mi smo brojni, mi smo ujedinjeni, u pravu smo i nepobedivi smo u zaštiti demokratije, nezavisnosti, teritorije i ustava zemlje“, napisao je Abazi. 

On je ocenio da je rušenje vlade premijera Aljbina Kurtija i nepoštovanje Vjose Osmani, koja je osvojila najviše glasova u DSK na poslednjim izborima, „podrivanje demokratskog poretka i kršenje Ustava“. 

Ministarka pravde: Potezi predsednika najava da sledi loš sporazum za Kosovo

Ministarka pravde u vladi Kosova u ostavci i visoka zvaničnica Samoopredeljenja Aljbuljena Hadžiu je, reagujući na najave predsednika Kosova Hašima Tačija da će sledeće nedelje preduzeti „konačne ustavne korake“ kako bi se omogućilo formiranje nove vlade “, rekla da to predstavlja najavu postizanja lošeg sporazuma sa Srbijom.

„Predsednik PLAN partija (DSK, ABK, SDI i AKR) najavio je da će preduzeti neustavne postupke za formiranje Vlade i otvoreno objavio stav za ukidanje reciprociteta šteteći i otežavajući još više poziciju Kosova“, napisala je Hadžiu na fejsbuku. 

Prema njenom mišljenju, to predstavlja gaženje volje građana. 

„Kosovo i njegovi građani videli su štetu sa ovom čovekom koji je u stanju da za sebe uradi sve. Takav stav je otvoreno upozorenje da se za zemlju priprema loš sporazum, a sve to sa unapred lošim planom da bi se rušila i oborila volja građana „, rekla je Hadžiu. 

Prema njenim rečima, volja 400 hiljada građana izražena na izborima je bila za reciprocitet sa Srbijom i ova najava (Tačija) želi da gazi volju, Ustav zemlje i da se ponovo ne pitaju građani.