Rosi: Nakon dozvola deca sa autizmom počela šetnju, javljaju se novi problemi

Vesti 19. apr 202011:36 > 12:28
N1

Predsednik udruženja "Autizam - pravo na život" Dario Rosi izjavio je da je nakon izdavanja dozvole za kretanje osobama koje imaju decu sa razvojnim smetnjama situacija mnogo bolja, ali je istakao da još postoje problemi koji nisu rešeni. Apeluje na nadležne da se reše nedoumice oko situacija inficiranja koronavirusom roditelja ili same dece koja imaju razvojne smetnje.

POVEZANE VESTI

„Dozvola je data i šetnja je krenula. Dobili smo niz fotografija i klipova, deca su vesela, srećna su i zadovoljna, jer koriste ovo lepo vreme. Ima i fotografija sa policajcima, i sve funkcioniše na opštu radost. To je ono što je nedostajalo svih ovih dana, i nakon ovih vesti koje smo čuli, sve deluje optimistično. Deca nadoknađuju svo vreme koja su izgubila i to je od ogromne važnosti“, ističe Rosi.

Objašnjava da funkcionisanje dece sa autizmom počiva na nekoj vrsti denvnog rasporeda, a problemi ove dece variraju, od onih manjih, do većih i agresivnih.

„Za sve njih je zajednička rutina, i kada se ta energija, koja je na dnevnom nivou troši na nekim aktivnostima van kuće, a  za većinu njih su to duge šetnje, kada se sve to zatvori i svede na mali broj kvadrata, onda to dovodi do raznih problema. Deci je neophodno kretanje iz mnogo razloga. Zapravo se među roditeljima dece za razvojnim smetnjama pojavila teza da je ovo vanredno stanje zgodna prilika da čitav svet zapravo vidi kako roditelji dece sa autizmom i roditelji dece sa razvojnim smetnjama žive stalno“, napominje Rosi.

Napominje da je podrška koju su dobili bila neočekivana.

„Mi smo već na početku vanrednog stanja pokrenuli neke akcije uz pomoć Ombudsmana i Poverenice za zaštitu ravnopravnosti, i to je eskaliralo krajem marta kada je 20 udruženja iz cele Srbije potpisalo jednu inicijativu za zaštitu osoba sa autizmom u vreme vanrednog stanja. Na naše iznenađenje, to je dobilo ogromnu podršku. Dobilo je podršku i medija, i ja stvarno ne pamtim da su svi mediji, i štampani i elektronski, na identičan način, pozitivno, izveštavali i preneli ovu molbu. To je samo dokaz da je ona bila čista, ispravna i tačna“, ističe Rosi.

Dodaje da su pružili podršku i ljudi iz struke i političari, pa je to dovelo da se Uredba o zabrani kretanja za roditelje takvih osoba preinači.

Međutim, na ovome se ne završavaju teškoće za roditelje dece sa autizmom. On navodi da su teškoće svakodnevne, ali i napominje da još nije odgovoreno na zahteve koji se tiču roditelja ovakve dece.

„Tiče se sutacija kada se neki od roditelja razboli, šta sa detetom sa razvojnim smetnjama u tom slučaju, šta ako se takvo dete razboli? Što je najgore, mi već imamo neke informacije da su se neki roditelji razboleli, a da dvoje dece iz Srbije čekaju testiranje, jer su im se ukućani zarazili. Oni su sada u izolaciji i čekaju na testiranje“, naglašava Rosi.

Prema njegovim rečima, predlog koji su uputili je da se u tim slučajevima angažuje Centar za socijalni rad i da se angažuju službe koje znaju sa tom decom, da bi se olakšalo toj deci, i da bi se olakšalo medicinskim timovima koji su preopterećeni svojim poslom.

„Mi smo dali i neke konkretne predloge koji su i preneti Gradskom štabu u Beogradu. Zamolili smo da se u takvom slučaju pojedini objekti, kao objekat u Šekspirovoj, koji se nalazi u blizini mnogih kliničkih centara, da se osposobi za prijem te dece u dnevnim boravcima, sa psiholoizima, defektolozima, da se ti timovi ojačaju, i da se na taj način te osobe zbrinu“, naglašava Rosi.

Sve informacije o koronavirusu možete pročitati u Blogu uživo i na stranici Koronavirus.