Za 14 dana završena nova vojna bolnica na Karaburmi

Vesti 18. apr 202018:47 > 18:54
Ministarstvo odbrane

Završeni su građevinski radovi na rekonstrukciji i izgradnji nove bolnice Vojnomedicinskog centra "Karaburma", namenjene za lečenje obolelih od virusa kovid-19, saopštilo je Ministarstvo odbrane, dodajući da su radovi završeni tri dana pre roka.

Načelnik Uprave za vojno zdravstvo brigadni general Uglješa Jovičić i direktor i vlasnik firme „Termomont“ Dejan Burčul, koja je bila donator, obišli su novu bolnicu i konstatovali da je ostalo još samo opremanje neophodnim medicinskim mobilijarom, što bi trebalo da se obavi narednih dana.

„U ime vojnog zdravstva, zahvaljujem preduzeću ‘Termomont’, za ovo što je urađeno za vojno zdravstvo, Ministarstvo odbrane i Vojsku Srbije. Ovo je za nas izuzetno značajna bolnica u momentu kada se borimo protiv bolesti kovid-19 i kada smo za kratko vreme, za 10 dana, za lečenje obolelih od kovida-19 stavili u funkciju Vojnomedicinski centar ‘Karaburma’ gde je 80 postelja i leče se najteži pacijenti. Desilo se nešto neverovatno, za 14 dana napravljena je nova bolnica kapaciteta 60 kreveta, tako da je kapacitet VMC ‘Karaburma’ proširen sada na 140 ležajeva“, rekao je general Jovičić.

Ministarstvo obrane

Prema rečima vlasnika i direktora firme „Termomont“ Dejana Burčula, realan rok za izgradnju jednog objekta poput nove bolnice VMC „Karaburma“ je 90 dana. Dodaje da su procenili da će posao biti gotov za 18 dana, ali je urađeno i brže od toga.

„To je isuviše malo dana, ali smo tehnološki i tehnički uspeli da objekat napravimo u kvalitetu koji potpuno zadovoljava sve uslove koje su traženi od nas“, objašnjava Burčul i ističe da je za vanredno kratak rok zaslužna velika motivisanost ljudi angažovanih na izgradnji nove bolnice.

Vlasnik „Termomonta“ kaže da je na projektu bilo uključeno više od 10 firmi, a da se radilo u dve smene – pre podne je radilo oko 120 do 140 radnika, a noću od 40 do 60 ljudi.

Već tokom sledeće nedelje, u novu bolnicu VMC „Karaburma“ počeće prijem pacijenata na lačenje od novog koronavirusa.  

Sve informacije o koronavirusu možete pročitati u Blogu uživo i na stranici Koronavirus.