EFJ: Loša praksa Srbije da novinari ne prisustvuju konferencijama

Vesti 16. apr 202013:42 > 13:46
Tanjug/Dragan Kujundžić

Evropska federacija novinara (EFJ) saopštila je da je Srbija uvela lošu praksu održavanja konferencija za štampu tokom pandemije koronavirusa, na kojima ne prisustvuju novinari, već moraju unapred da pošalju pitanja.

„Ovo nije prihvatljiva alternativa za fizičko prisustvo na konferencijama. Još jednom podsećamo vlade da se pandemija ne sme koristiti za ograničavanje slobodnog protoka informacija“, navodi se u saopštenju EFJ-a.

POVEZANE VESTI

Kako prenosi Udruženje novinara Srbije, EFJ je pozvao zemlje u kojima nije dozvoljeno da novinari postavljaju pitanja uživo na konferencijama zbog koronavirusa da ih organizuju na drugačiji način, poput video konferencija uživo.

„Iako novinari ne bi trebalo da budu u salama na konferencijama sa velikim brojem ljudi, važno je da se ne ograničava sloboda štampe i mogućnost novinara da postavljaju pitanja“, navela je federacija.

EFJ je obavestio Udruženje novinara Srbije i da je slučaj Srbije da se unapred, imejlom postavljaju pitanja novinara na konferencijama za štampu uvršten na sajt mape medijskih sloboda zemalja članica Evropske unije i kandidata za ulazak.

Sve informacije o koronavirusu čitajte u našem Blogu uživo i na stranici Koronavirus.