DSK najavio novu koaliciju bez Kurtijevog Samoopredeljenja

Vesti 14. apr 202020:29 > 20:34
Podeli:
Izvor: N1

Demokratski savez Kosova podržao je predlog lidera stranke Ise Mustafe da se nakon ustavnih procedura formira nova koalicija u kojoj će biti Alijansa za budućnost Kosova (ABK), Socijaldemokratska inicijativa (SDI), Alijansa novo Kosovo (ANK) i predstavnici manjinskih zajednica.

U saopštenju koje je potpisao predsednik stranke Isa Mustafa kaže se da postoji volja Glavnog odbora stranke da preuzme mandat nakon ustavnih procedura za formiranje nove vlade.

„Kao predsednik DSK-a, konstatujem da postoji volja Glavnog odbora Demokratskog saveza Kosova da preuzme mandat na osnovu ustavnih procedura i da formira vladu zajedno sa ABK, SDI, AKR i strankama koje predstavljaju manjinske zajednice u Skupštini Republike Kosovo“, kaže se u saopštenju.

Skupština Kosova je 25 marta izglasala nepoverenje vladi Aljbina Kurtija u kojoj je DSK bio koalicioni partner.

Prema Ustavu Kosova, nakon izglasavanja nepoverenja Vladi, predsednik je dužan da novi mandat zatraži od pobedničke stranke, od Pokreta Samoopredeljenje, što je predsednik Hašim Tači i uradio.

I posle dva pisma predsednika, taj pokret nije odgovorio i nije dostavio ime mandatara za sastav nove vlade.

Ustav nije odredio rok do kada treba da se odgovori na zahtev predsednika. Iz Samoopredeljenja su izjavili da predsednika neće ostaviti bez odgovora, ali da im je sada priroritet prevencija koronavirusa.

Pravni stručnjaci na Kosovu imaju različite stavove o daljim postupcima ako oni još neko vreme ne dostave ime mandatara.

Prema nekima, predsednik je dužan da, ako ne dobije ime mandatara, mandat da drugoj stranci ili koaliciji koja može da obezbedi 61 glas za formiranje vlade, za šta se priprema DSK.

Međutim, daleko veći broj pravnika smatra da predsednik treba da sačeka da dobije predlog Samoopredeljenja i u slučaju da ga ne dobije zakaže vanredne parlamentarne izbore, koji bi se održali nakon prestanka pandemije koronavirusa.

Do novih prevremenih parlamentarnih izbora, Vlada Aljbina Kurtija ostaje na dužnosti, smatraju oni.