Predata peticija za oslobađanje pritvorenih građana tokom vanrednog stanja

Vesti 13. apr 202012:39 > 12:45
Podeli:
Izvor: N1

Udruženje za zaštištu ustavnosti i zakonitosti (UZUZ) predalo je predsedniku Vrhovnog kasacionog suda Dragomiru Milojeviću peticiju za oslobađanje nepravedno pritvorenih građana tokom vanrednog stanja koju je potpisalo više od 12.000 ljudi.

„Tražimo oslobađanje svih koji se terete da su prekršili pravila samoizolacije, i očigledno je da oni ni usmeno ni pisano nisu obavešteni o obaveznoj samoizolaciji“, rekao je predsednik UZUZ Savo Manojlović.

Oni samim ti nisu ni mogli da počine krivično delo „jer nisu znali za zakon“, rekao je Manojlović i dodao da je pritvor koji im je određen nezakonit.

„Oni su pritvoreni da ne bi ponovili krivično delo. Ako nisu znali za to krivično delo, onda nisu mogli ni da ga ponove, jer tek sada znaju za njega“, objasnio je Manojlović.

Manojlović je podsetio da svi učesnici rijaliti programa koji se i dalje emituju krše sve zabrane Vlade. „Prikazuje se na televiziji da je dozvoljeno kršenje zakona, a s druge strane se priča kako običan narod ne poštuje pravila“, rekao je Manojlović. Njemu se, kako je naveo, „čini da su ostali građani stavljeni u pritvor da bi poslužili kao žrtveni jarci“ koji će biti optuženi za ono što se desilo.

„Očigledno je da se zdravstveni sistem slama“, izričit je Manojlović.

On je naveo da „nije tačno“ da građani ne poštuju mere zaštite, jer može da se vidi na ulici „da nose maske i drže distancu“.

„To jeste politički pritisak i sudije moraju da se odupru tom pritisku“, naglasio je Manojlović.

On je rekao da će UZUZ pokrenuti pitanje odgovornosti sudija ukoliko se do kraja nedelje ne zakaže sednica Vrhovnog kasacionog suda na kojoj će biti rešeno pitanje pritvorenih ili ukoliko se ne puste oni kojim prolazi mera pritvora od 28 dana.

Sve informacije o koronavirusu čitajte u našem Blogu uživo i na stranici Koronavirus.