Poverenica inicirala da se deci sa autizmom omogući ograničeno kretanje

Vesti 13. apr 202012:34 > 15:48
N1

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković uputila je inicijativu Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja da se roditeljima dece sa autizmom i odraslima sa autizmom u vreme zabrane kretanja omogući kretnja u ograničenom vremenu.

Kako se navodi u saopštenju, to kretanje bi bilo omogućeno u blizini mesta stanovanja zbog održavanja dnevne rutine i navika koje su za njih vrlo važne.

„Poverenica ističe da bi se navedeni problem mogao rešiti slanjem zahteva za izlazak na posebno odredjen telefonski broj, nakon čega bi stigla SMS poruka o dozvoli za izlazak u periodu od sat vremena. Na ovaj način bi se olakšalo roditeljima i starateljima da dobiju dozvolu koja bi u formi SMS poruke bila validan dokaz u slučaju kontrole, da mogu biti napolju i u periodu opšte zabrane kretanja“, dodaje se.

Poverenica je ocenila da bi takvo rešenje moglo da posluži i za neke druge slučajeve izdavanja dozvola za kretanje, ukoliko pandemija potraje.

U inicijativi je navedeno da je neophodno da se centri za socijalni rad uključe u zaštitu osoba sa autizmom u slučaju da njihovi roditelji ili staratelji obole od koronavirusa.

Poverenica pozvala Crkvu da poštuje mere i preporuke

Janković je saopštila, povodom predstojećeg uskršnjeg praznika, da je očuvanje javnog zdravlja i bezbednosti svih građana sekularno pitanje i da su državni organi odgovorni za efikasno preduzimanje aktivnosti da bi se obezbedilo poštovanje proklamovanih mera.

„Pred zakonom su svi jednaki, što znači da se prava i obaveze odnose jednako na sve. U tom smislu, neophodno je da se Crkva, kao važan deo društva, pri vršenju svojih obreda pridržava svih mera i preporuka koje su na snazi u našoj državi“, navela je poverenica u saopštenju.

Ona je ocenila da posebnu odgovornost imaju crkveni velikodostojnici koji u nastupima u vezi sa dogmatsko-kanonskim i običajnim pravilima treba da se rukovode interesima vernika i čuvanjem njihovog zdravlja, što uključuje i pitanje prisustva vernika na liturgiji.

„Neodgovorne su i zabrinjavajuće poruke pojedinih crkvenih velikodostojnika i dela sveštenstva koji dogmu i tradiciju u vršenju verskih obreda stavljaju iznad zdravlja i dobrobiti svojih vernika, preuzimajući tako i odgovornost za njihovo zdravlje. Upravo poštovanje propisanih mera, i od vernika i od verskih zajednica, direktno utiče na njihovu efikasnost i na očuvanje zdravlja svih građana i građanki“, dodala je ona.

Brankica Janković je podsetila da virus ne pravi razliku ni prema rasi, polu, jeziku, nacionalnoj, verskoj ili političkoj pripadnosti, niti po bilo kojem drugom ličnom svojstvu.

Sve informacije o koronavirusu čitajte u našem Blogu uživo i na stranici Koronavirus.