Medijska udruženja traže da se novinarima omogući da i dalje prate konferencije

Vesti 11. apr 202010:39 > 13:52
Shutterstock

Medijska i novinarska udruženja zatražila su od Vlade Srbije da omogući novinarima da i dalje prate medijske konferencije Kriznog štaba za borbu protiv epidemije koronavirusa.

U zajedničkom saopštenju šest novinarskih i medijskih udruženja se navodi da „ne postoji nijedan razlog da u momentu kada glavni epidemiolozi najavljuju odlučujuće i bitne dane za građane Srbije, Vlada ograniči direktna pitanja stručnjacima“.

„Uvođenje praćenja konferencija preko video linka treba da bude samo još jedan kanal komunikacije, a ne jedini“, navodi se u saopštenju.

Udruženja su upozorila da slanje pitanja isključivo putem imejla pre konferencije i informisanje građana bez prisustva novinara otvara mogućnost za zloupotrebe dostavljenih pitanja i može dovesti do toga da upiti novinara koji poštuju Kodeks novinara Srbije ostanu bez odgovora.

„Potpuno je apsurdno da lekari koji bi trebalo da se bore protiv virusa sede i pišu odgovore na pitanja, a nakon toga da se ti odgovori čitaju na konferenciji bez novinara i to sa obrazloženjem da je reč o zaštiti zdravlja novinara“, ukazuje se u saopštenju.

Medijska koalicija napominje i da u situaciji kada je u društvu povećan stepen straha i anksioznosti novinari imaju ključnu ulogu da objektivno informišu građane i građanke o svim merama i da postavljaju pitanja predstavnicima vlasti i struke.

„Ovim potezom Vlada Srbije nanosi štetu informisanju građana i zbog toga tražimo od nje da odmah prekine sa praksom sužavanja medijskih i novinarskih sloboda“, navodi se u saopštenju.

Saopštenje su potpisali Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija, Asocijacija lokalnih nezavisnih medija Lokal pres i Asocijacija nezavisnih elektronskih medija.

UNS: Omogućiti novinarima da direktno postave pitanja i potpitanja

Udruženje novinara Srbije (UNS) prethodno je pozvalo Vladu Srbije da ponovo razmotri odluku prema kojoj novinari ubuduće neće moći da prisustvuju konferencijama na kojima lekari i državni zvaničnici odgovaraju na pitanja o epidemiji koronavirusa.

Ta organizacija navodi da su redovne konferencije za novinare služile da umire strah građana, a da je ključno omogućiti da novinarim direktno postave pitanja i potpitanja stručnjacima i tako dođu do podataka do kojih na drugi način nije moguće doći.

„UNS smatra da Palata Srbija pruža dovoljno prostora da se u nju bezbedno smeste svi novinari i da niko ne bude zdravstveno ugrožen. Ako zbog bilo čega to nije moguće, tražimo od Vlade Srbije da omogući novinarima da pitanja postavljaju iz svojih redakcija putem video-linka ili interneta“, dodaje se u saopštenju.

Vlada je saopštila je da će novinari od subote, 11. aprila pitanja na redovnim konferencijama za novinare u Palati Srbija o stanju korona virusa u Srbiji postavljati putem mejla, usled „sve veće zabrinutosti novinara, snimatelja i fotoreportera za svoje zdravlje, i nakon prigovora o ugroženosti na konferencijama za medije predsednika i članova vlade, kao i stručnjaka“.

Sve informacije o koronavirusu čitajte u našem Blogu uživo i na stranici Koronavirus.