Obeležava se 21 godina od ubistva Ćuruvije, politička pozadina nije rasvetljena

Vesti 11. apr 202008:12 > 14:59
N1

Navršava se 21 godina od ubistva novinara i vlasnika "Dnevnog telegrafa" i "Evropljanina" Slavka Ćuruvije. Predstavnici novinarskih udruženja položili su venac u Svetogorskoj ulici (ranije Ulica Ive Lole Ribara) u Beogradu, na mestu gde je Ćuruvija ubijen 1999. godine.

Polaganju venca su, pored predstavnika medija, prisustvovala po dva člana Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS), u skladu sa merama zabrana kretanja koja su na snazi.

Predstavnici novinarskih udruženja su i ovom prilikom ponovili da slučaj Ćuruvijinog ubistva treba istražiti do kraja, jer i dalje nema pravi epilog.

Član Izvršnog odbora NUNS-a Vojislav Stevanović ocenio je da se na pravdu u slučaju ubistva Slavka Ćuruvije čeka predugo.

„Sramota je što 21 godinu nakon ubistva ne znamo političku pozadinu i što još nije okončan slučaj koji se vodi pred sudovima povodom ovog zločina“, naveo je Stevanović.

Članica Komisije Vlade Srbije za razmatranje činjenica u istragama o ubistvima novinara u Srbiji Ljiljana Smajlović kazala je da UNS sa velikim nespokojstvom očekuje odluku Apelacionog suda koji bi trebao da potvrdi ili odbaci prvostepenu presudu za ubistvo Slavka Ćuruvije.

„U svoje lično ime mogu da kažem da sam duboko ogorčena žalbom tužioca i njegovim zahtevom da se suđenje ponovo održi. Nadam se da ni tužiočeva žalba neće biti prihvaćena, zato što bi se onda stvarno postavilo pitanje čemu sve ovo, ali to mogu da kažem samo u svoje ime“, rekla je Smailović.

Glavni urednik agencije Beta Dragan Janjić je rekao da od ubistva Ćuruvije novinari tvrde da iza ubistva stoji država, a da je država dužna da odgovori na brojna pitanja na koja još uvek nema odgovora.

„Slavko Ćuruvija i naše ostale kolege koje su ubijene, nisu ubijene zato što ih je neko mrzeo, nego zato što su nešto pisali, a što se nekome nije dopalo. Mi od tada, na sreću, nemamo takvu vrstu napada na novinare, ali imamo kontinuirani rast pritiska na novinare. Tako uvek počinje. Zbog toga imamo obavezu, naročito danas, da podsećamo na to“, naveo je Janjić.

Vanredno stanje, rekao je Janjić, ne sme da bude povod za ograničavanje rada novinara, i ukazao da po definiciji tokom takvog stanja izvršne vlasti imaju veće mogućnosti za pritiske na novinare.

Punomoćnik porodice Ćuruvija: Zahtev tužilaštva veliki skandal

Advokat Slobodan Ružić, punomoćnik porodice Slavka Ćuruvije, izjavio je za Insajder da je glavni zahtev tužilaštva – da se presuda ukine – jedan veliki skandal.

„To je kada neko ne razlikuje bitno od nebitnog, zato što sad nad tim predmetom su se nadvili crni obaci. To u svojim žalbama traže i branioci. To znači da vi dajete vetar u leđa okrivljenima zato što će sad na sednici drugostepenog veća svaki advokat da ustane i da kaže: vidite i tužilac traži da se ukine presuda. Ja očekujem da će ponovo biti zakazano pred leto ovo ročište, a da bi do kraja godine mogli da dobijemo presudu, ovu presudu koju ja priželjkujem, da bude potvrđena. A ako bude ukinuta, onda će biti ukinuta do kraja godine i onda ćemo se iduće godine ponovo suditi“, rekao je Ružić.

UNS očekuje potvrdu prvostepene presude

UNS je prethodno saopštio da očekuje da Apelacioni sud potvrdi prvostepenu presudu od 5. aprila prošle godine i traži da se što pre privede pravdi Miroslav Kurak kojem je suđeno u odsustvu i nalazi se u bekstvu.

Udruženje je istaklo da je izricanje presude značajan čin koji treba da znači početak kraja nekažnjivosti zločina nad novinarima u Srbiji i važan dan za srpsko novinarstvo i pravosuđe, ali da pravda neće biti zadovoljena ukoliko ne bude utvrđeno ko je nalogodavac ubistva, kao i neposredni izvršilac.

U prvostepenom postupku koji je vođen četiri godine pred Odeljenjem za organizovani kriminal u Višem sudu u Beogradu osuđeni su nekadašnji vrh Državne bezbednosti – Radomir Marković za podstrekivanje na ubistvo, Milan Radonjić, Ratko Romić i Miroslav Kurak, kao saizvršioci na ukupno 100 godina zatvora.

Fondacija: Ponovo u vanrednom stanju

Slavko Ćuruvija Fondacija podsetila je 21. godišnjicu ubistva novinara čije ime nosi, „ponovo dočekujemo u vanrednom stanju, koje se koristi za obračune sa nezavisnim novinarima“.

U saopštenju se navodi da Fondacija „podseća Vladu Srbije, predsednika Republike, domaće i međunarodne institucije i organizacije, da Ustav Republike Srbije, domaći zakoni i međunarodne konvencije koje je Srbija ratifikovala garantuju slobodu medija i zabranjuju cenzuru“.

„Od Vlade Srbije zahtevamo da prekine sa sistematskim gušenjem i zastrašivanjem nezavisnih medija i da omogući punu informisanost svih građana o pitanjima koja su u javnom interesu. Vanredno stanje ne sme ponovo da posluži kao izgovor za obračune sa novinarima, kao ni sa političkim neistomišljenicima“, navodi se u saopštenju.

Podseća se da je istraga ubistva Ćuruvije trajala punih 16 godina. „Prvostepena presuda nedvosmisleno je potvrdila da je Ćuruviju ubila država u obračunu sa kritičarima režima Slobodana Miloševića“, navodi se u saopštenju.

Slavko Ćuruvija Fondacija je saopštila i da je Apelacioni sud 30. marta ove godine trebalo da razmatra žalbe tužilaštva i odbrane na presudu donetu pred Odeljenjem za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu, ali da je suđenje odloženo zbog pandemije koju je izazvao novi koronavirus.