Pašalić upozorio da se neizdavanjem dozvola osobama koje viđaju decu krši Ustav

Vesti 10. apr 202016:01 > 16:05
Izvor: N1

Zaštitnik građana Zoran Pašalić upozorio je jedinice lokalne samouprave da se odbijanjem izdavanja dozvole za kretanje za vreme "policijskog časa" osobama kojima je razlog viđanje deteta po osnovu sudske odluke krši Ustav Srbije.

„Upozoravamo da nije dozvoljeno odstupanje od zajemčenih prava deteta da održava lične odnose sa roditeljem sa kojim ne živi shodno članu 64. i članu 202. Ustava Srbije u vezi člana 61. Porodičnog zakona“, navodi se u dopisu poslatom lokalnim samoupravama.

Procedurom za dobijanje dozvole za kretanje u vreme zabrane kretanja koju je Ministarstvo rada, zapošljavanja, boračka i socijalna pitanja izdalo 8. aprila upravo je omogućeno roditeljima sa kojim dete ne živi, da u svrhu održavanja ličnih odnosa može da ostvari pravo na dozvolu za kretanje u vreme zabrane kretanja.

Pašalić zbog toga zahteva od jedinica lokalne samouprave, kao i od svih drugih nadležnih državnih organa da poštuju prava deteta i razmatraju zahteve roditelja za kretanje koje podnose roditelji kojima je pravo na održavanje ličnih odnosa priznato pravosnažnom sudskom odlukom.

Sve informacije o koronavirusu čitajte u našem Blogu uživo i na stranici Koronavirus.