Branilac uhapšenog radnika "Jure": Nema elemenata krivične odgovornosti

Vesti 10. apr 202009:11 > 09:16
Izvor: N1

Radnik račanske fabrike "Jura" Slaviša Pajović biće danas priveden i saslušan u Osnovnom javnom tužilaštvu u Aranđelovcu, potvrdio je za N1 njegov izabrani branilac Dragan Živković iz Topole.

„Ovde je reč o krivično-pravnoj odgovornosti jer je Pajoviću najpre određen branilac po službenoj dužnosti. Nema ni ‘e’ od elemenata krivične odgovornosti jer nema posledica po članu 343 KZ, a nije bilo ni građanske neposlušnosti ni tokom skupa ispred ‘Jure’, ni tokom privođenja kome je prisustvovao reporter televizije. Koliko sam upoznat, Pajovića terete za izazivanje panike i opšte opasnosti“, kaže za N1 advokat Dragan Živković.

Živković će biti na čelu tima advokata iz Topole koji će besplatno braniti radnika „Jure“ iz Rače, što je inicirao predsednik Skupštine opštine Topola i narodni poslanik Dragan Jovanović.

„Ovo je bruka i sramota. Kako je radnik ‘Jure’ u Rači izazivao paniku i opštu opasnost? Obavestio sam ministarku pravde i zaštitnika građana o eklatantnom kršenju prava građanina u vreme vanrednog stanja. Pisali smo i svim relevantnim međunarodnim institucijama, rukovodstvu Jure, ali i advokatskoj Komori Srbije. Moji izvori tvrde da vlast namerava kako-tako da odredi jednomesečni pritvor Pajoviću, a onda polako“, izjavio je jutros za N1 Dragan Jovanović.

Podsetimo, radnik „Jure“ u Rači Slaviša Pajović se juče obratio okupljenim radnicima „Jure“ u vezi sa nepoštovanjem dogovora kompanije oko mera zaštite i uvođenja treće smene i rada subotom. Posle skupa, ispred osnovne škole u Rači on je uhapšen neposredno pre snimanja izjave za N1.

Sve informacije o koronavirusu čitajte u našem Blogu uživo i na stranici Koronavirus.