Vlada najavila elektronsko izdavanje dozvola za građane koji brinu o drugima

Vesti 09. apr 202023:20 > 23:25
N1

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović izjavio je za RTS da je, po nalogu premijerke Ane Brnabić, uspostavljena elektronska usluga izdavanja dozvola za sve građane koji pružaju usluge socijalne pomoći.

Nalozi za kretanje onih koji ne rade, već pomažu drugima predstavljaju veliki problem. Zato je, kako piše RTS, Vlada Srbije najavila elektronsko izdavanje dozvola za građane koji brinu o drugima.

„Po nalogu predsednice Vlade, kancelarija za IT je upravo uspostavila potpuno elektronsku uslugu za sve građane koji pružaju usluge socijalne pomoći. Na adresi www.euprava.gov.rs biće dostupna ova vrlo jednostavna usluga, građani popunjavaju određene podatke, ti podaci se prosleđuju opštinama i gradovima i po proceduri koje je isto raspisalo Ministarstvo za rad, a u saradnji sa MUP-om, dobijaju se elektronske dozvole koje se prosleđuju putem imejl adrese“, rekao je direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović.

Jovanović je dodao da je cilj da se sistem maksimalno ubrza, a da postoji i način za kontrolu.

„Dozvole će se izdavati u najkraćem roku, a kako bismo iskontrolisali da li lokalne samouprave to rade kako valja, uspostavili smo i kontakt centar 011/735 05 56, na koji građani mogu da se jave i signaliziraju ukoliko lokalne samouprave to ne rade u propisanom roku“, kazao je.

Dodaje i da će veliku ulogu u distribuciji i kontroli imati lokalne samouprave.

„Te dozvole se izdaju bez vremenskog ograničenja, s tim što lokalne samouprave zadržavaju pravo da ih povuku ukoliko ustanove da je došlo do zloupotrebe“, izjavio je Jovanović.