Beljanski o Skajp suđenjima: Sud se stavio u funkciju propagande vlasti

Vesti 09. apr 202013:58 > 14:06
N1

Predsednik Advokatske komore Vojvodine Vladimir Beljanski ocenio je da takozvana Skajp suđenja u vanrednom stanju u Srbiji predstavljaju ograničenje ljudskih prava.

„Sud se stavio u funkciju propagande vlasti, a nije radio posao koji treba da radi. Stavio se u funkciju propagande i zastrašivanja građana. Te presude ne bi smele da ostanu na snazi“, rekao je Beljanski u onlajn emisiji Nezavisnog društva novinara Vojvodine „Skajp suđenja u Srbiji“.

Stavljanje optuženih u pritvorsku jedinicu u Vršcu ili Požarevcu pre suđenja za Beljanskog predstavlja jednu vrstu ucene, jer boravkom u pritvorskoj jedinici rizikuju da se zaraze koronavirusom.

POVEZANE VESTI

„To je jedna vrsta ucene, ako ne zaključite sporazum (o priznanju krivice), rizikujete da se zarazite. Ako nisu preduzete sve mere, to je onda i rizik da je tortura u pitanju“, rekao je Beljanski i dodao da nije neophodno da okrivljeni sedi u pritvoru.

Upitao je zbog čega je problem da okrivljeni boravi u kućnom pritvoru ili izolaciji i da se testira pre dolaska na suđenje.

„Skajp suđenja nisu sama po sebi loša, ali nije mi jasno zašto ih je potrebno sada držati. Izloženi smo strašnom eksperimentu koji je u krivičnom pravu nedopustiv“, kazao je Beljanski.

Predsednica Jukoma Katarina Golubović ocenila je da je Skajp suđenjima ugroženo pravo na pravično suđenje, jer ne znamo u kakvim uslovima su optuženici pritvoreni.

„Ne znamo ni da li su pritvorenici zdravstveno bezbedni. Vladavina prava mora i u vanrednom stanju da postoji“, rekla je Golubović i pozvala nevladine organizacije u Srbiji da zajedničkim akcijama „poprave štetu“.

Rekla je da je Jukom i tokom vanrednog stanja nastavio da pruža besplatnu pravnu podršku građanima Srbije i ocenila da u državi trenutno postoji pravna nesigurnost.

„Neminovne su povrede ljudskih prava u vanrednom stanju i treba ih sprečiti. Posle vanrednog stanja pričaćemo o posledicama“, rekla je predsednica Jukoma i dodala da je raduje činjenica što smo kao društvo uspeli da očuvamo pravo na kritiku tokom vanrednog stanja.

Advokat iz Niša Marko Krstić upozorio je da svaki krivični postupak koji se vodi uvek zavređuje jednako postupanje suda.

„Krivično delo samo po sebi ne može biti otežavajuća okolnost“, rekao je Krstić i dodao da su Uredbom o načinu učešća optuženih za vreme vanrednog stanja Vlada Srbije „suspendovana prava okrivljenog“.

Uz ocenu da na taj način izvršna vlast u Srbiji želi da dominira, Krstić je upozorio da građani ne znaju koja su im sve prava ograničena tokom vanrednog stanja.

„Vlada Srbije kormilari vanrednim stanjem i donošenjem uredbi“, zaključio je Krstić.

U emisiji je bilo reči i o drugim odlukama i uredbama koje su donete tokom vanrednog stanja, a Vladimir Beljanski je upozorio da će o svemu tome morati jednog dana da se odredi i Ustavni sud Srbije.

„Skupština Srbije bi morala da je u stalnom zasedanju. Kako je moguće da Skupština ne održava skajp sednice, kada mogu skajp suđenja. Ali o tome će se Ustavni sud izjašnjavati“, zaključio je Beljanski.

Sagovornici onlajn emisije su se složili i da su cenzura i kažnjavanje novinara nedopustivi u uslovima vanrednog stanja.

S tim u vezi Katarina Golubović je rekla da je žrtva uhapšene novinarke Ane Lalić „spasila živote građana“.

Sve informacije o koronavirusu čitajte u našem Blogu uživo i na stranici Koronavirus.