Koalicija za dobročinstvo: Neophodno ukidanje PDV-a na humanitarnu pomoć

Vesti 09. apr 202012:14 > 12:31
Podeli:
Izvor: Ministarstvo odbrane

Članovi Saveta za filantropiju iz Koalicije za dobročinstvo, uputili su preporuku Vladi Srbije da se svi donatori koji doniraju neoprofitnim organizacijama, udruženjima, fondacijima i zadužbinama oslobode plaćanja PDV-a tokom perioda vanrednog stanja, saopštila je koalicija.

Mera za oslobađanje plaćanja PDV-a, koju je Vlada Srbije predstavila u sklopu paketa ekonomskih mera, odnosi se samo na državne ustanove i davaoce koji doniraju svoje ili proizvode čijom se distribucijom bave. 

Prema dostupnim informacijama, kako navodi koalicija, ova mera, međutim, ne obuhvata brojne organizacije, kao ni primaoce donacija, poput Crvenog krsta i Banke hrane, koje distribuiraju doniranu hranu, sredstva, lekove, medicinsku opremu, odnosno sve preko potrebne namirnice i opremu koju sami ne proizvode. 

PROČITAJTE I:

„Neprofitne organizacije i korporativne fondacije u velikoj meri pomažu ugroženom stanovništvu i doprinose suzbijanju posledica epidemije korona virusa. Koalicija za dobročinstvo pozdravlja sve ekonomske mere koje je Vlada brzo donela, ali je neophodno da mera oslobođenja plaćanja PDV-a bude proširena“, izjavila je direktorka Fondacije „Ana i Vlade Divac“ Ana Košel. 

Kako je navela, ta mera trebalo bi da obuhvati sve podjednako – i donatore i primaoce donacija, uključujući i domaće organizacije civilnog društva, koje su angažovane u pružanju pomoći građanima, kako nacionalno, tako i u okvirima svojih lokalnih zajednica. 

„Važnost ove mere za njihovo efikasno delovanje u saniranju negativnih posledica pandemije prepoznale su i brojne druge organizacije i udruženja, poput NALED-a, Američke privredne komore (AmCham), Saveta stranih investitora (FIC) i Digitalne Srbije“, rekla je Košel. 

Dodala je da država u programu ekonomskih mera ne bi trebalo da izostavi i podršku udruženjima koja organizuju privrednu delatnost po principu socijalnog preduzetništva, jer ona zapošljavaju teško zapošljive grupe. 

Ovaj predlog je upućen od strane članica Koalicije za dobročinstvo – Fondacije Ana i Vlade Divac, Trag Fondacije, Smart Kolektiva, Catalyst Balkans, Srpskog filantropskog foruma i Foruma za odgovorno poslovanje, a predlogu Koalicije pridružio se i Fond B92. 

Članovi Saveta za filantropiju iz Koalicije za dobročinstvo su prošle nedelje uputili Vladi i Savetu za filantropiju i predlog mera u cilju suzbijanja posledica pandemije. 

Mere predviđaju formiranje radnog tela pri Savetu za filantropiju za koordinaciju saradnje sa civilnim društvom, uspostavljanje Kompenzacionog fonda za povraćaj PDV-a neprofitnim organizacijama, kao i privremeno ukidanje PDV-a na doniranje hrane. 

Koalicija je preporučila i ukidanje bankarskih provizija i za namenske račune neprofitnih organizacija, kao i obezbeđivanje dozvola za kretanje zaposlenima u neprofitnim organizacijama, kako bi neometano mogli da nastave sa pružanjem pomoći na terenu. 

Sve informacije o koronavirusu čitajte u našem Blogu uživo i na stranici Koronavirus.