Odgovor N1 premijerki: Kad već nikad ne pominjete druge televizije nemojte ni N1

Vesti 08. apr 202012:23 > 12:24
Tanjug/Tanja Valič

Gostujući u emisiji Ćirilica na TV Hepi, premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je, govoreći o portalu Direktno, da o tom portalu kao i optužbama na račun njegovog glavnog urednika niko ne sme da piše jer se svi boje tajkuna i ljudi čiji su to mediji. "Plaše se Đilasa”, izjavila je premijerka i dodala: "Zato što se Nova.rs i N1 plaše Šolaka".

Tako je premijerka Srbije na neshvatljiv nači uvezala dve potpuno nepovezane stvari. Tačno je da N1 nije objavio tabloidne optužbe protiv urednika portala Direktno, kao što je tačno da iz istih razloga N1 nikad nije objavio ni tabloidne optužbe izrečene protiv premijerkinog rođenog brata Igora Brnabića da, kako su pisali, firma u kojoj je direktor zgrće milione zahvaljujući njenoj poziciji. Jedino što je N1 objavio, o čemu postoje tragovi, su premijerkini odgovori u Skupštini, na poslanička pitanja o tom slučaju. N1 dosledno ne veruje u informacije koje šire tabloidi i svaku pojedinačnu proverava.

POVEZANE VESTI

Potpuno je jasno da su premijerkini poslednji napadi na nezavisne medije generisani potrebom da se na svaki način opravdaju dva nepojmljiva gesta: Prvi je hapšenje naše koleginice Ane Lalić koja je jedina novinarka u Evropi koja je uhapšena zbog izveštavanja o Korona krizi. Drugi je sada već čuveni vladin zaključak o ograničavanju informisanja, jedini takav u Evropi, koji je gotovo odmah ukinut jer je vlada shvatila svu dubinu te greške, nakon što se u roku od 48 sati, sa ova dva poteza „proslavila“ širom sveta.

Novi napadi na medije, u pokušaju da se opravda hapšenje, samo će dodatno urušiti ionako veoma loš imidž Vlade Srbije kada su u pitanju medijske slobode. Izgleda da to nije jasno samo premijerki Srbije.

Za razliku od premijerke i ministara u njenoj vladi, novinari TV i portala N1 ne plaše se nikog što su mnogo puta dokazali. Uz sve napade i pretnje profesionalno obavljaju svoj posao što će činiti i ubuduće.

Kada već nikada ne pominje nijednu drugu televiziju, N1 moli premijerku da ubuduće ne pominje ni N1 i njene novinare poimence jer na taj način direktno otvara put novim napadima i pretnjama, preuzimajući odgovornost za bezbednost zaposlenih u N1.