Milisavljević: Sprečiti da zarađuju na bolesti građana

Vesti 08. maj 201516:41 > 16:55
N1

Nedopustivo je da se firme koje prodaju aparate za zračnu terapiju takmiče koja će prodati te aparate Srbiji i da jedna drugoj obaraju tendere, dok oboleli od raka čekaju na terapiju, rekao je član skupštinskog Odbora za zdravlje i porodicu Dušan Milisavljević na Zdravstvenom samitu u Beogradu.

 U nekim centrima oboleli na terapiju čekaju tri do četiri meseca, u Vojvodini i više od pola godine i postavlja se pitanje da li je nadmetanje za profit određenih kompanija važnije od zdravlja građana”, rekao je Milisavljević govoreći o problemima onkoloških pacijenata u Srbiji.

On je dodao da, iako je opozicioni poslanik, kao lekar daje punu podršku Ministarstvu zdravlja da preseče Gordijev čvor i da ne dozvoli da bilo koja kompanija u borbi za profit onemogućava državu da nabavi potrebne aparate koji pacijentima znači život.

„Moramo da kažemo da je dosta, i da ne pokušavaju da zarade na bolesti građana Srbije”“, poručio je Milisavljević.

„Mora se raditi na preventivnim pregledima“

Navodeći da je u Srbiji visoka stopa malignih oboljenja, on je naglasio da se mora raditi na preventivvnim pregledima.

““Niko nema prava da kaže da preventivni pregledi mnogo koštaju ili da se neki građani jednostavno ne odazivaju na preventivne preglede, moramo da napravimo dogovor da jedinstveno stanemo iza borbe za zdravstveno stanje nacije“”, rekao je Milisavljević.

Smatra da bi za žene starije od 35 godina trebalo obezbediti skrining program i preventivne preglede za otkrivanje raka dojke i grlića materice, a za muškarce starije od 40 godine preglede debelog creva, prostate i pluća.

Jasmina Lukić, iz Uduženja pacijenata “Budimo zajedno”, koje okuplja žene koje su obolele od raka kao ključan problem navela je odsustvo psihološke podrške.

“Jako je malo psihološke podrške, ona postoji u samo dve referentne ustanove, a ta podrška nam je neophodna od početka do završetka lečenja u svim referentnim centrima”, rekla je Lukić.

Kako je dodala, trebalo bi naparaviti i mrežu udruženja, kako bi žene obelele od karcinoma znale da nisu stigmatizovane, same, već da imaju kome da se obrate za pomoć.