Kon: Nema više kućne izolacije, svi moraju u improvizovane bolnice

Vesti 07. apr 202015:56 > 16:46
Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Epidemiolog Predrag Kon potvrdio je da se mere izolacije sada sprovode isključivo u bolničkim uslovima i rekao da je do juče u improvizovanoj bolnici na beogradskom Sajmu smešteno 104 pacijenata, 64 pacijenta u niškoj hali Čair, a 38 u Sajmu u Novom Sadu.

POVEZANE VESTI:

„Ima tu nekih izuzetaka. To su trudnice, porodilje, osobe s invaliditetom, osobe na hemodijalizi, sa nekontrolisanim hroničnim oboljenjima. Imrpovizovane bolnice su napravljene zbog sprečavanja širenja infekcije. Infekcija može da se zadrži jedino pod striktiim nadzorom“, rekao je Kon.

Zamenica direktora Instituta „Batut“ Darija Kisić Tepavčević  dodaje da se ne ukida kućna samoizolacija koja se odnosi na osobe koje su bile u kontaktu.

„Kod njih se ne radi odmah test, jer virus mora da se razmnoži, testiraće se ako dobiju simptome ili kad prođe samoizolacija“, rekla je ona.

Zaraženo 8,3 odsto zdravstvenih radnika, broj se svakodnevno menja

Kada je reč o zarazi zdravstvenih radnika, Kon je rekao da je od ukupnog broja zaraženih oko 8,3 odsto zdravstvenih radnika i da se taj broj svakodnevno menja. On je rekao da u bolnici za kardiovaskularne bolesti Dedinje šest zdravstvenih radnika ima blage simptome, dok 61 nema nikakve, ali su svi udaljeni sa posla, navodeći da je to ogroman udarac, ali će bolnica nastaviti da radi smanjenim kapacitetom.

#related-news_0

Podsetimo, direktor Instituta za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“ Milovan Bojić potvrdio je za N1 da je u tom institutu zaraženo 67 zdravstvenih radnika, od čega 11 lekara i naveo da su se zarazili od pacijenata koji nisu imali simptome koronavirusa.  

„Kada znamo da su pozitivni, moraju da budu udaljeni s posla. Biće teško, ali bolnica mora da nastavi da radi, radiće sa smanjenim ekipama, izbaciće verovatno sve što su planirali, samo hitni slučajevi će ostati. Tako će sve bolnice, ako se otkrije. Prioritet je testiranje zdravstvenih radnika, ne moraju svi, oni koji nemaju kontakt s pacijentima. Dobićemo spiskove od zdravstvenih ustanova, naročito kontakte. Neke kolee smatraju – nije mi ništa, smo kijavica, takvi da se udalje s posla i da pomognu sebi i nama, svi će biti testirani. Radićeomo ako treba s dve trećine kapaciteta, samo da nema infekcije“, poručio je Kon.

Kisić Tepavčević je dodala da svi zdravstveni radnici nose opremu, a da se nivo zaštite razlikuje od odeljenja na kome se radi.

„Što se tiče asimptomatskih noisilaca, procenjuje se da ima pet do 10 puta više od laboratorijski potvrđenih, radimo sve više testiranja. Testiranje ne znači ništa, čak i da se svi testiramo ujutru, ako ne sprovodimo mere ne znači da se nećmo zaraziti. Test nam služi da oni koji imaju tešku sliku da se hospitalizuju. Pozitivan nalaz znači povećanje mera predostrožnosti, izolaciju, da ne širi infekciju. Svi da se ponašamo kao da smo rezervoari infekcije, većina se ponaša odgovorno“, navela je. 

Kisić Tepavčević o KCV: Plasirane netačne informacije, gubili vreme na dokazivanje

Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Na pitanje o situaciji u Kliničkom centru Vojvodine, Darija Kisić Tepavčević je rekla da su bile plasirane netačne informacije i da su gubili vreme da dokazuju nešto što je lako moglo da se proveri. 

#related-news_0

„Svaki dan se susrećemo s novinarima, ovo je naš bitan zadatak, jer su novinari bitna karika, ali Samo ukoliko se informacije prenose pravovremeno i ako su tačne. Otvoreni smo za sva pitanja, može i o KCV, imali smo i pokrajinskog sekretara i nikada nas nisu pitali, a onda kada su plasirane netačne informacije videli smo kakvog je bilo odjeka. Te informacije su lako proverljive i to je nama potrošilo par sati da se odlazi, vidi, bespotrebno da usmeravamo snage jer je neko izneo informacije koje nisu tačne. Ne možemo ni mi sve da znamo, jer se u delovima naše zemlje dešavaju borbe i svuda se mogu naći problemi i izazovi“, kaže Kisić Tepavčević.

„Šteta se meri satima utrošenim u dokazivanje koje nije potrebno, umesto u lečenje. Netačne vesti, posebno u situaciji kada smo u vremenskom škripcu, zadaju probleme. To ne znači da ne treba da se pita, bolje da odgovorimo da ne znamo, pa da dođemo s tačnom informacijom, nego da verujemo nekome, a on može da ima strah da misli da je nestašica, a onda da se pokažu magacini. Bolje je bilo da je ovde pitano, možda bi nama bilo neprijatno, ali bi bilo tačno“, dodao je Predrag Kon.

Kon kaže da novinari profesionalno rade posao i prenose vesti. 

„Drugo je pitanje da li su vesti koje prenose tačne, zavisi od izvora i tu je zaštita izvora i vaš kodeks koji ja mogu da prihvatim, ali ponekad može da prouzrokuje kratkotrajne štete. Svaka vest koja se dobije od vas se proverava“, rekao je Kon.

Nema žarišta u romskim naseljima

Govoreći o situaciji s Romima i migrantima, Kon kaže da se oni tretiraju kao i svi ostali građani i da ako bi se otkrio koronavirus u romskom naselju, sporvela bi se epidemiološka akcija. 

„Nismo imali situaciju da je zahvatilo neko naselje, što ne znači da se ne spremamo za to. Za sada tu nema otkrivenih žarišta. Radio sam s Romima, sporo se menjaju higijenski uslovi i navike, sigurno se neće promeniti za nekoliko nedelja, potpuno isto da se tretiraju, čak sa pojačanom pažnjom, ako se pojavi u naselju“, navodi.

Dodaje da za beskućnike nema posebnih mera i da oni žive izolovano te se ne očekuju problemi. 

„Oni imaju ogromne probleme jer zimu provode kako provode“, kaže Kon.

Sve informacije o koronavirusu čitajte u našem Blogu uživo i na stranici Koronavirus.