Pašalić: Težak položaj Roma, naročito porodica koje žive u neformalnim naseljima

Vesti 07. apr 202015:50 > 15:54
Podeli:
Izvor: AFP/Andrej Isaković

U situaciji vanrednog stanja i primene mera zaštite usled epidemije koronavirusa, zaštitnik građana Zoran Pašalić je povodom 8. aprila, Međunarodnog dana Roma, ukazao na težak položaj velikog broja pripadnika romske nacionalne manjine u Srbiji, naročito porodica koje žive u neformalnim naseljima.

On je istakao da su u sadašnjoj situaciji vanredog staja previđa činjenica da stanovnici neformalnih naselja, kojih u Srbiji ima blizu 600, nemaju pristup vodi, struji niti internetu i da nisu u prilici da održavaju osnovnu higijenu, a još manje da deci omoguće praćenje školske nastave.

Zaštitnik građana podržava napore nadležnih koji su najavili pomoć u obezbeđivanju osnovnih životnih namirnica za stanovnike romskih naselja, kao i u održavanju higijene u njima, i poziva lokalne organe vlasti da preduzmu potrebne mere kako bi im obezbedili pristup vodi i struji. Ispunjavanje elemantarnih higijenskih uslova, upozorava Pašalić, u ovoj situaciji može biti od presudnog značaja.

Neophodno je stanovnicima neformalnih naselja obezbediti dodatnu podršku i nedopustivo je da oni budu isključeni iz podele paketa pomoći za ugrožene, budući da veliki broj romskih porodica živi ispod linije siromaštva, podseća zaštitnik građana.

Sve informacije o koronavirusu čitajte u našem Blogu uživo i na stranici Koronavirus.