Bojić: Zapanjilo me kako je virus ušao u bolnicu, otkrili smo tempiranu bombu

Vesti 07. apr 202009:19 > 09:21
Podeli:
Izvor: N1

Direktor Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje Milovan Bojić izjavio je su infekciju koronavirusa u tu ustanovu uneli pacijenti sa asimptomatskim stanjem i urednom kliničkom slikom, ali u fazi inkubacije i da su se znaci bolesti ispoljili tek nakon intervencija.

„Mene ja zapanjilo kako može da nam uđe korona“, rekao je Bojić na Pinku, navodeći kakve su sve rigorozne zaštitne mere preduzimali kod prijema pacijenata i uopšte ulaska u bolnicu.

On je podsetio da je testiranjem utvrđeno da je na koronavirus u toj ustanovi pozitivno 67 zdravstvenih radnika, ali je, prema njegovoj oceni, „presečen lanac“ koji se dešavao u nekih drugim zemljama, odnosno „začarani krug“ u kome se virus prenosi sa pacijenta na zdravstvene radnike i dalje.

„Otkrili smo tempiranu bombu. Sprečili smo loše da bude još gore, a sačuvali ono što je dobro“, rekao je Bojić.

On je naveo da su intervencije rađene u regularnoj zaštitnoj odeći, ali da sada moraju da se koriste skafanderi jer će se pristupati kao da svi pacijenti imaju koronavirus.

Prema njegovim rečima, u Institut su došli ruski stručnjaci i da „nije zgorega“ da i ovu instituciju koja, kako kaže, preduzima sve što treba i oni obrade kako to ruska armija čini u specijalnim prilikama.

Bojić kaže da se mora omogućiti zdravstvenom sistemu da preživi, jer iza zdravstvenih radnika nema drugih barijera.

Sve informacije o koronavirusu čitajte u našem Blogu uživo i na stranici Koronavirus.