Nikolić: Nikada nećemo priznati Kosovo zbog EU

Vesti 08. maj 201514:29 > 14:32
Podeli:
Izvor: N1 info

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je da misli da će najvažniji uslov za stupanje Srbije u EU biti priznavanje nezavisnosti Kosova, ali da Srbija to neće učiniti jer na takav uslov ne bi pristao ni jedan narod.

„Mislim da će najvažniji uslov za naše stupanje u EU biti priznavanje nezavisnosti Kosova, ali Srbija je neće priznati i nikada je nije ni priznavala, i mi smo to jasno govorili predstavnicima svih evropskih zemalja i institucija. Ali, ako EU nastavi da insistira na takvoj našoj odluci, to će značiti da EU ne želi da nas vidi u svom sastavu“, rekao je Nikolić u intervjuu ruskoj agenciji Interfaks.

PROČITAJTE JOŠ:

U takvoj situaciji naša savest će biti čista, jer će svi znati da smo učinili sve da postanemo članica EU, dodao je on. „Ali na takav uslov ne bi pristao nijedan narod. Na to mogu pristati samo robovi“, rekao je predsednik Srbije.

Upitan koje korake treba očekivati od Beograda ako razvoj saradnje sa Rusijom bude prepreka za integraciju Srbije u EU, Nikolić kaže: „Mislim da ove pretpostavke ne stoje, pošto u našim odnosima sa Evropskom unijom značajniji problem predstavlja pitanje Kosova i Metohije. Rešavanje ovog pitanja je osnovni uslov za naše pristupanje Evropskoj uniji, dok odnos s Rusijom, konkretno uvođenje sankcija protiv nje, može postati problem tek kada postanemo članica EU.“

Nikolić je dodao da je Srbija predočila svim evropskim zvaničnicima svoj stav da se u ovom trenutku ne slaže sa uvođenjem sankcija protiv Rusije, ali kada postane članica EU, biće u obavezi da vodi zajedničku spoljnu politiku. „Za sada nismo članica EU, i nismo u obavezi da se pridružimo sankcijama“, naglasio je Nikolić.

Ipak, naglasio je Nikolić, problem Kosova i Metohije je pitanje koje moramo rešavati kako bismo postali članica EU, i moramo ispuniti uslove koje postavljaju Beogradu i Prištini pojedine i vrlo uticajne države. On je podsetio da radi stupanja u EU zemlje moraju da ispunjavaju 34 kriterijuma, i tako je bilo za sve sadašnje članice EU, ali u slučaju Srbije, postoji još jedan kriterijum, i to upravo nerešen problem Kosova i Metohije.