Telefonska linija za prevenciju torture prema uhapšenima tokom vanrednog stanja

Vesti 06. apr 202015:08 > 15:12
N1

U cilju praćenja postupanja prema licima uhapšenim tokom vanrednog stanja, Zaštitnik građana je uveo posebnu telefonsku liniju Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture (NPM) na broj: 066-800-7013, koja je dostupna svih sedam dana u nedelji u periodu od 8 do 22 časa, saopšteno je iz kancelarije Zaštitnika građana.

Kako se navodi u saopštenju „Zaštitnik građana će u obavljanju poslova Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture i tokom trajanja vanrednog stanja nastaviti sa posetama ustanovama u kojima se nalaze ili se mogu nalaziti lica lišena slobode“. 

Zaštitnik građana će u tim slučajevima, kako je najavljeno, „delovati preventivno u cilju odvraćanja državnih organa i službenih lica od bilo kakvog oblika mučenja ili bilo kod drugog oblika zlostavljanja“. 

„Zabrana mučenja i nečovečnog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja je apsolutna i zaštitne mere koje država preduzima u suzbijanju COVID 19 nikada ne smeju rezultirati nijednim oblikom zlostavljanja lica lišenih slobode“, navodi se u saopštenju Zaštitnika građana.