Vučić Taninu: Spremni smo na punu saradnju sa Prištinom u suzbijanju epidemije

Vesti 06. apr 202010:41 > 10:49
Predsedništvo Srbije

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da je Beograd odlučan da pomogne Srbima na Kosovu i Metohiji u suzbijanju epidemije koronavirusa i izrazio "spremnost na punu saradnju sa Albancima i zajednički rad sa predstavnicima privremenih institucija u Prištini u borbi sa epidemijom".

Kako je saopšteno iz predsedništva, Vučić je u telefonskom razgovoru sa šefom Misije UN na Kosovu i Metohiji (UNMIK) Zahirom Taninom izrazio zabrinutost zbog širenja infekcije na Kosovu i Metohiji.

Vučić i Tanin su razgovarali i o političkoj i bezbednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji povodom predstojeće sednice Saveta bezbednosti UN posvećene izveštaju generalnog sekretara UN o radu UNMIK, koja će biti održana putem video konferencije. 

Vučić je tokom razgovora ocenio da su sednice Saveta bezbednosti, posvećene radu UNMIK, važne za Srbiju zbog održavanja kontinuiteta razmatranja pitanja Kosova i Metohije, kao i zbog redovnog informisanja o političkoj i bezbednosnoj situaciji, koja je kako je naveo, „daleko od stabilne“.

Vučić i Rivlin: Međunarodna saradnja od vitalnog značaja u borbi protiv koronavirusa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Izraela Ruven Rivlin saglasili su se u telefonskom razgovoru da koronavirus ne poznaje državne granice i da je međunarodna saradnja od vitalnog značaja za uspešno suprotstavljanje širenju zaraze. 

Predsednik Rivlin je rekao da je svojim pozivom želeo da izrazi podršku predsedniku Vučiću i narodu Srbije u borbi protiv zarazne bolesti kovid-19, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije. 

Oni su međusobno izrazili žaljenje zbog žrtava bolesti u Srbiji, odnosno u Izraelu i izrazili nadu da će preduzete mere predostrožnosti uticati da broj izgubljenih života bude što manji. 

Vučić je rekao da se sa zadovoljstvom seća svojih susreta sa predsednikom Rivlinom u Beogradu, odnosno u Jerusalimu i da očekuje da Srbija i Izrael nastave da razvijaju bilateralne odnose i raznovrsnu saradnju. 

On je podsetio na to da su srpski i jevrejski narod tokom istorije delili istu sudbinu, posebno u Drugom svetskom ratu, i naglasio da u Srbiji nema, niti će biti antisemitizma, rečeno je u saopštenju. 

Sve informacije o koronavirusu čitajte u našem Blogu uživo i na stranici Koronavirus.