Pokrajinski ombudsman: Potrebna veća ulaganja u zdravstvene sisteme

Vesti 06. apr 202010:10 > 10:17
Podeli:
Izvor: RETUERS/Sergio Pere

Pokrajinski zaštitnik građana Zoran Pavlović ocenio je da je pandemija koronavirusa učinila očiglednom potrebu za većim ulaganjem u sisteme zdravstvene zaštite širom sveta i pružanjem podrške i dužnog poštovanja zdravstvenim radnicima i osoblju zdravstvenih ustanova.

„Značaj bolnica u ovoj situaciji je izuzetan, ali bez angažovanja i delovanje najšire zajednice i primarnog nivoa zdravstvene zaštite nismo u mogućnosti da na adekvatan način odgovorimo na potrebu za zdravstvenom zaštitom stanovništva“, naveo je Pavlović u saopštenju povodom 7. aprila, Međunarodnog dana zdravlja.

On je podržao državne organe, organizacije civilnog društva, privrednike i sve građane u nameri da zajedničkim i solidarnim akcijama pomognu zdravstvenim radnicima u nastojanjima da štite zdravlje u vreme pandemije.

„Najmanje što svako od nas može da učini jeste da se pridržava preporučenih osnovnih smernica u vezi s održavanjem lične higijene, prostora, izbegavanjem fizičkih kontakata s drugima, da brine o sopstvenom, ali i zdravlju članova svoje porodice, svojih radnika i radnica, žitelja i sugrađana i sugrađanki u svojim lokalnim zajednicama“, naveo je ombudsman.

Uz iskazanu zahvalnost zdravstvenim radnicima i svima koji su u prvim linijama odgovora na trenutnu pandemiju koronavirusa u Srbiji, Pavlović je skrenuo pažnju da 70 odsto zdravstvenih i socijalnih radnika čine žene i ukazao da u vanrednim okolnostima i rodna neravnopravnost dolazi do izražaja, a mera u kojoj je ona zastupljena umnogome utiče na odgovor na kriznu situaciju.

„Ono što nam, bez sumnje, predstoji, budući da je reč o planetarnom problemu, jeste potreba da na nacionalnim i na međunarodnom nivou, razmotrimo nivo i način na koji su struktuirani sistemi zdravstvene zaštite i potreba da ovaj sistem učinimo jednim od prioritetnih oblasti ulaganja i investiranja, jer bez kvalitetne zdravstvene zaštite ne možemo očekivati ni graditi društveni i ekonomski boljitak“, ocenio je Pavlović.

Prema njegovim rečima, sve nejednakosti u društvu, a posebno one koje se odnose na zdravlje stanovništva, u trenutnoj situaciji još više dolaze do izražaja, a pandemija u većoj meri pogadja osetljivije grupe kojima pripadaju osobe koje žive u socio-ekonomski težim okolnostima, stariji, hronično i teško bolesni, osobe s mentalnim teškoćama, deca i osobe sa invaliditetom. 

„Ovo je trenutak da razumemo konačno da smo u svim okolnostima zaštićeni onoliko koliko je zaštićen naš najslabiji član i da je istinski napredak društva i zajednice moguć jedino onda kada su svakom članu zajednice dostupni pravda, dostojanstven život i ostvarivanje ljudskih prava“, ocenio je pokrajinski ombudsman.

Sve informacije o koronavirusu čitajte u našem Blogu uživo i na stranici Koronavirus.