Poverenik: Podaci o ličnosti zaraženih ne smeju biti javni

Vesti 06. apr 202009:51 > 09:55
N1

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović kazao je da podaci o ličnosti pacijenata zaraženih koronavirusom ne smeju biti javni.

Marinović je za televiziju Prva rekao da podatke o zdravstvenom stanju treba objavljivati, kao i broj zaraženih i broj smrtnih slučajeva, ali je dodao da se mora voditi računa o čuvanju privatnosti.

Prema njegovim rečima, zdravstveni radnici su u obavezi da podatke o pacijentima razmenjuju između sebe, kao i sa drugim zdravstvenim ustanovama, ali da ti podaci ne smeju izaći iz okvira te struke.

Marinović je podsetio da je reagovao na objavljivanje podataka o ličnosti „nultog pacijenta“ u medijima.

„To su osnovne moralne norme. On će ozdraviti i ovo će sve proći i pacijent treba da nastavi redovan život“, naveo je poverenik i dodao da „treba misliti o tome pre nego što se podaci objave“.

On je kazao da je apelovao na poslodavce da ne iznose podatke o zaraženima, navodeći da je bitno da zaraženi ne dolaze na posao kao i da ostali zaposleni budu upućeni da je „neko od kolega zaražen“, ali ne i podatke o ličnosti.

Marinović je naveo da su građanima i tokom vanrednog stanja dostupne sve informacije kao i do sada, ali je dodao „nema neposrednog kontakta“ sa građanima, već se komunikacija odvija putem mejla.

Sve informacije o koronavirusu možete pogledati u našem blogu uživo, i na stranici Koronavirus.