Vulin: VMC spreman, od sutra počinje gradnja savremene bolnice na Karaburmi

Vesti 05. apr 202010:10 > 10:14
Ministarstvo odbrane

Vojnomedicinski centar na Karaburmi (VMC) od sutra će biti spreman da primi obolele od koronavirusa kada to zatraži civilno zdravstvo, izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin i najavio da sutra počinje i gradnja savremene bolnice na Karaburmi koja će biti završena za dve sedmice.

Vulin je gostujući u Jutarnjem dnevniku Radio-televizije Srbije (RTS) rekao da je, zahvaljujući angažovanju Vojske Srbije, u ovom trenutku zdravstvenom sistemu na raspolaganju oko 6.000 kreveta.

On je naveo da „ne najavljuje katastrofičan scenario“, ali da je posao Vojske da bude spremna „za najgori mogući scenario“ i prihvatanje hiljade onih koji imaju simptome i kojima je potrebna zdravstvena zaštita.

U VMC je organizovana bolnica sa respiratorima i 106 priključaka za kiseonik i 60 respiratora, a od ponedeljka u 7:30 časova biće raspoređeno osoblje, najavio je Vulin.

On je najavio da će od srušenog dela objekta pored VMC, Karaburmi biti napravljena savremena bolnica koja će biti završena „za dve nedelje“, a taj poseo poveren je privatnom sektoru.

Dodao je da će zahvaljujući privatnim donatorima, rekonstrukcijom i dogradnjom objekta u krugu VMC Karaburma, za 15 dana biti napravljena savremena vojna bolnica.

Vulin je naglasio i da Vojska Srbije pomaže Ministarstvu unutrašnjih poslova u obezbeđivanju državne granice, obezbeđuje sve migrantske kampove, najznačajnije zdravstvene ustanove, najznačajnije javne objekte, sve gerontološke centre sa više od 30 korisnika, patrolira.

„Tvrdim da ne postoji vojska u Evropi koja ima više različitih zadataka i koja ih tako uspešno obavlja“, ocenio je Vulin.

Najavio je da će opremanje beogradske Arene za prijem pacijenata sa lakšom kliničkom slikom danas biti završeno kao i da će u slučaju potrebe, zdravstveni sistem Srbije imati na raspolaganju 6.000 ležajeva za te pacijente.

Pozivani i oni koji su služili civilni vojni rok

On je rekao i da su ovih dana pozivani i oni koji su služili civilni vojni rok, jer je pomoć „svakako potrebna“ jer je vojska po sastavu znatno malobrojnija, a postoji više zadataka.

Zbog toga su, kako je rekao, pozvani rezervisti koji su civilno služili vojni rok u zdravstvenim institucijama, koji imaju elementarna predznanja kako funkcioniše zdravstveni sistem i koji obavljaju nemedicinske poslove u okviru radne obaveze.

„Oni su već sada angažovani u Novom Sadu, Beogradu i oko vojnih bolnica. Oni su služili vojni rok i njihova je obaveza da služe tamo gde su raspoređeni, tamo gde je potrebno da pomognu“, rekao je Vulin za RTS.

Sve informacije o koronavirusu možete pogledati u našem blogu uživo, i na stranici Koronavirus.