Od početka godine ubijeno 18 žena u porodičnom nasilju

Vesti 08. maj 201511:38 > 11:42
Tanjug/Ministarstvo građevine, Aleksandra Stojanović

U Srbiji je od početka ove godine u porodičnom nasilju ubijeno 18 žena, izjavila je predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović i najavila da će država u 2015. pomoći izgradnju tri sigurne kuće da bi se žene osnažile za budućnost.

Mihajlović, koja je posetila Sigurnu kuću u Somboru, poručila je da je najvažije da se žene, žrtve porodičnog nasilja, tokom boravka u sigurnim kućama osnaže kako bi mogle da nastave normalan život u budućnosti.

Ona je poručila da će jedna od tri sigurne kuće biti izgrađena na severoistoku Vojvodine i po jedna na istoku i zapadu Srbije. Ti projekti su, kako je najavila, već ušli u akcioni plan Koordinacionog tela za ovu godinu.

Najavila je da će u toku 2015. godine biti uveden i SOS telefon za osobe žrtve porodičnog nasilja.

Mihajlović je rekla da su se u prethodnom periodu, realizacijom projekta sigurnih kuća mnogo više bavili fondovi, poput Fonda B92, koji je pomogao izgradnju Sigurne kuće u Somboru, nego država, i poručila da će se to promeniti. „Ubuduće ćemo raditi zajedno i država će pomoći realizaciju projekata sigurnih kuća“, rekla je ona.

Država će, istakla je Mihajlović, ubuduće pomoći i realizaciju projekata „Dobra bašta“ kao što je slučaj u Somboru gde žene mogu da učestvuju u poljoprivrednim radovima u staklenicima u okviru te sigurne kuće.

Ona je ponovila da je veoma važno da se žene ekonomski osnaže baveći se nekim određenim poslovima tokom boravka u sigurnoj kući da bi po izlasku mogle da nastave sa normalnim životom.

Sigurna kuća u Somboru počela je da radi 2011. godine, u njoj se godišnje smesti 25 osoba žrtava porodičnog nasilja sa tog regiona, a trenutno u njoj borave četiri žene i sedmoro dece.