IFJ i EFJ pozdravile povlačenje zaključka Vlade Srbije o informisanju

Vesti 03. apr. 202018:40 > 18:44
Podeli:
Izvor: N1

Međunarodna i Evropska federacija novinara (IFJ i EFJ) su pozdravile povlačenje zaključka Vlade Srbije kojim bi se ograničilo objavljivanje informacija u vezi sa koronavirusom i uputile apel vlasti da poštuje slobodan protok informacija, kao i da ne privodi novinare zbog njihovog izveštavanja o koronavirusu, saopštilo je Udruženje novinara Srbije.

Kako se navodi, IFJ i EFJ su izrazili zabrinutost zbog medijske situacije u Srbiji i naglasili da je vlast obavezna da poštuje Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, posebno u delu slobode mišljenja, izražavanja i medija.

„Zajedno sa svojim članicama u Srbiji, SINOS, UNS i NUNS, IFJ i EFJ pozivaju vlasti u Srbiji da obezbede sigurno okruženje za novinare da samostalno rade i da u kritičnom trenutku građanima obezbede slobodne informacije u javnom interesu“, istakle su dve federacije.

Dve federacije ocenile su da novinari u Srbiji „prolaze kroz teška vremena“, kao i da su od proglašenja pandemije u Srbiji najmanje dva novinara uhapšena i da su im je oduzeta oprema.

Sve informacije o koronavirusu čitajte u našem Blogu uživo i na stranici Koronavirus.