Reporteri bez granica i međunarodna udruženja osudili privođenje Ane Lalić

Vesti 02. apr 202017:14 > 17:24
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Međunarodna novinarska udruženja osudila su privođenje novinarke Ane Lalić iz Novog Sada zbog teksta o uslovima rada u Kliničkom centru Vojvodine.

POVEZANE VESTI

„Međunarodni institut za štampu (IPI) osuđuje privođenje srpske novinarke Ane Lalić sa portala Nova.rs koja je privedena zbog ‘širenja panike’ i narušavanja ugleda kliničkog centra pošto je pisala da lekarima nedostaje zaštitna oprema za Covid-19“, napisao je IPI na Tviteru.

Organizacija Reporteri bez granica (RSF) takođe je na Tviteru reagovala na privođenje Ane Lalić i ocenila da je novinarka radila u „javnom interesu“.

Novinarka portala Nova.rs Ana Lalić bila je privedena u sredu uveče nakon što je Klinički centar Vojvodine podneo prijavu protiv nje za širenje lažnih vesti, povodom njenog teksta u kojem je navela da postoji hroničan nedostatak opreme u tom centru. Tužilac je, u međuvremenu, ukinuo tu odluku i ona je puštena na slobodu.

Predstavnik OEBS za slobodu medija Arlem Dezir takođe je izrazio zabrinutost zbog privođenja Ane Lalić, ali i zadržavanja njene opreme nakon oslobađanja, istakavši da novinarima mora biti omogućeno da slobodno rade.