Morati za N1: Zabrinutost zbog hapšenja novinarke

Vesti 02. apr 202015:31 > 15:45
N1

Postoji zabrinutost zbog hapšenja novinarke, ocenio je za N1 direktor za istraživanja u evropskoj kancelariji Amnesti internešnala Masimo Morati.

POVEZANE VESTI

On ističe da je u određenim situacijama dozvoljeno u okviru ljudskih prava uvesti privremene mere i vanredne situacije, ali da svaka mera koja je preduzeta mora da bude proporcionalna javnom cilju.

„Vlast ne bi trebalo da odgovori sankcijama već dozvolom da informacije budu dostupne, jer što više izvora imamo, jasnija je slika. Ona je u obavezi da objasni kako se ograničavanjem protoka informacija štiti javno zdravlje, jer to je nešto što mi očigledno ne razumemo“, rekao je Morati za N1.

Morati naglašava da mere koje su preduzete u Srbiji nisu dovoljno proporcionalne cilju koji treba da ostvare. Veoma je bitno i to što se mere, koje su deo evropske konvencije, mogu preduzimati samo zarad postizanja tog jednog cilja – zaštite javnog zdravlja, a ne zarad bilo kakvih drugih ciljeva.

Ceo intervju sa Masimom Moratijem o stanju ljudskih prava tokom vanrednog stanja u Srbiji pogledajte u petak u emisiji Dan uživo.

Sve informacije o koronavirusu u našem Blogu uživo, kao i na stranici Koronavirus.