UM o slučaju Lalić: Obavestićemo sve evropske zvaničnike i medijske organizacije

Vesti 02. apr 202011:38 > 11:44
Podeli:
Izvor: N1/Nova.rs

Kompanija United Media Sarl iz Luksemburga, u čijem sastavu posluje portal Nova.rs, upozorava da je privođenje novinara, kao što je slučaj sa Anom Lalić, potpuno neprihvatljivo i da se vanredno stanje ne sme koristiti kao izgovor za cenzuru i obračun sa medijima. Upravo zato ćemo o ovom slučaju obavestiti sve evropske zvaničnike i medijske organizacije širom sveta, poručila je United Media.

„Novinarka Ana Lalić, koja je primer profesionalnog i hrabrog novinara koji teži da građane istinito informiše provela je noć u policijskom pritvoru samo zato što je objavila istinu da zdravstveni radnici u Kliničkom centru Vojvodine nemaju osnovna sredstva zaštite u borbi protiv koronavirusa“, saopšteno je.

POVEZANE VESTI

Dodaje se da se vanredno stanje koje je zbog pandemije koronavirusa uvedeno u Srbiji ne sme koristiti za obračun sa novinarima koji rade svoj posao na najprofesionalniji mogući način.

„Više nego izvesno je da je Vlada Srbije donošenjem sporog zaključka o informisanju želela da uvede potpunu cenzuru, da kontroliše informacije, da postavi osnov za obračun sa „neposlušnim“ novinarima koji neće da pristanu na njihove uslove izveštavanja, za obračun sa novinarima koji nisu puki prenosioci izjava čelnika vlasti već svoj posao shvataju ozbiljno i trude se da građane istinito informišu. Koliko vlastima u Srbiji ne odgovara istina, pokazali su vrlo brzo nakon usvajanja spornog zaključka privođenjem novinara u sred noći i smeštanjem u pritvor. Da li je to ogledalo moderne, demokratske zemlje koja teži da postane članica EU?“, piše u saopštenju.

United Media navodi da je Ani Lalić policija zakucala na vrata u sred noći, da su joj pretresli stan i odveli je u pritvor.

„Nisu je saslušali već su joj kao najgorem kriminalcu odredili pritvor do 48 sati samo zato što se usudila da građanima Srbije otkrije istinu da medicinske sestre i lekari u Kliničkom centru Vojvodine nemaju maske, rukavice i zaštitna odela a moraju da leče obolele od koronavirusa. A to nije u skladu sa ‘državnim stavom’ i uveravanjima vlasti da su zdravstveni radnici zbrinuti i da su im ta osnovna sredstva dostupna kako se sami ne bi zarazili“, navodi se.

Novinarka portala Nova.rs privedena je zbog navodnog širenja panike.

„Da li je širenje panike kada Krizni štab za borbu protiv pandemije uveče šalje poruke građanima Srbije da je situacija dramatična i da se Srbija približava scenariju iz Italije i Španije koji podrazumeva 800 mrtvih dnevno? Krizni štab kaže: Kako istina može biti širenje panike? Isto to i mi sada pitamo!“, navodi United Media.

Umesto što Klinički centar Vojvodine prijavljuje novinare policiji zbog tekstova i „izražava ogorčenje“ zbog činjenica iznetih u njima, možda bi trebalo da obavesti građane i pokaže im u kakvim uslovima rade zaposleni, navela je United Media.

„Verujemo da ovo nije izolovani slučaj, da u Srbiji postoji još mnogo požrtvovanih zdravstvenih radnika koji ne smeju da otkriju u kakvim uslovima rade i kako svakodnevno rizikuju živote zato što sistem ne funkcioniše. A građani o tome ne znaju ništa, jer im Krizni štab to nije rekao“, saopšteno je.

United Media poručuje da „slobodu medija ne možete suspendovati“.

„Građani Srbije imaju pravo na istinu, posebno u izazovnom i teškom vremenu pandemije, i mediji koji posluju u okviru kompanije United Media će im tu istinu saopštavati svakog dana, svidelo se to državi ili ne“, navodi se u saopštenju United Media.

U okviru United Media posluje i TV N1.