Podneta inicijativa za ocenu ustavnosti odluke o proglašenju vanrednog stanja

Vesti 01. apr 202022:05 > 22:10
N1

Grupa od šest advokata podnela je Ustavnom sudu Srbije inicijativu za ocenu ustavnosti Odluke o proglašenju vanrednog stanja od 15. marta ove godine, navodeći da su pandemija ili epidemija zaraznih bolesti definisane kao elementarna nepogoda, a ne kao javna opasnost koja ugrožava opstanak države ili građana.

Podnosioci inicijative ukazuju da je osporena odluka doneta, iako nisu ispunjeni uslovi za proglašenje vanrednog stanja, odnosno vanredno stanje je, suprotno Ustavu, proglašeno uz supotpis predsednice Skupštine Srbije, predsednice Vlade Srbije i predsednika Republike, umesto da to uradi Skupština Srbije.

Kako se navodi, nikakva naredba ili kakav drugi podzakonski akt ne mogu sprečiti Skupštinu Srbije da se sastane povodom odluke o proglašenju vanrednog stanja.

Advokati ukazuju da uvođenje vanrednog stanja nije ni proprocionalna, ni adekvatna metra radi postizanja cilja kojem osporena odluka deklarativno teži.

U objavi na tviter nalogu advokata Aleksandra S. Petrovića, uvođenje vanrednog stanja se osporava sa stanovišta ispunjenosti opštih uslova, kao i sa stanovišta načina donošenja odluke.