Kisić: Cilj sms poruke nije bio širenje panike, već sprečavanje zaraze

Vesti 01. apr. 202016:15 > 16:16
Podeli:
Izvor: Tanjug/Kancelarija za saradnju s medijima Vlade Srbije - Slobodan Miljevic

Cilj sms poruke Kriznog štaba, u kojem se podseća na italijanski scenario, sigurno nije bio da se širi panika, već da se spreči širenje infekcije koronavirusom, rekla je u obraćanju novinarima zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Darija Kisić Tepavčević.

U toku jučerašnje večeri su pojedini korisnici MTS mreže dobili SMS od Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti Kovid-19 u kojoj piše: „Situacija je dramatična. Približavamo se scenariju iz Italije i Španije. Molimo vas da ostanete kod kuće“.

„Krizni štab jeste poslao poruku, da bi je videli i oni koji ne gledaju televiziju. Širenje panike nije nio cilj, već je cilj bio da oni koji nisu bili informisani, to saznaju“, rekla je.

SMS poruke koje su sinoć upućene građanima sadržale su u sebi već poznatu informaciju, i one nisu mogle izazavati paniku i strah, rekla je Ivana Karličić Stašević, v. d. direktora Klinike za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“.

„Svi znamo šta se dešava u zemljama sa visikom transmisijom. Sa tim se suočavamo mesec i više unazad, podsećanje na situaciju u tim zemljama i ono što je usledilo nije nešto novo i faktor za iznenadni strah i paniku. Poruka je sadžala tačnu informaciju, ona nije izvor straha, već smernica da se ponašamo u skladu sa stručnim savetima, poruka je bila realnost i nije imala za cilja da nekoga uplaši, već da građani prate poruke stručnjaka“, istakla je ona.

Ona je rekla da čak i ako mera potpune zabrane kretanja bude doneta, to nije razog za strah jer je cilj te mere zaštita javnog zdravlja.

Epidemiolog Predrag Kon je rekao i da jučerašnje napustanje konferencije za novinare bio znak solidarnsti sa doktorom Goranom Stevanovićem, a da je njegov kasniji odlazak na televiziju Pink bilo od ranije dogovoren.

„Juče se desilo da smo se solidarisali sa Goranom Stevanovićem, to je suština, emisija telvizijska je bila ranije planirana, pred sam susret je Stevanović rekao šta će reći i mi smo se sa tim solidarisali. Ja sam to shvatio onako kako sam i rekao, težina smrti sedmoro ljudi tog dana je nešto što treba da razumem, tada nije bilo vremena da se o tome razmišlja, a i nemam nameru da se pravdam, poslat je apel“, kazao je.

Kisić je rekla da „brojevi neumoljivo pokazuju gde smo i koliko smo doprineli da se ova bolest nesmetano širi“. Ona je dodala i da neće biti grada u Srbiji koji neće biti pogođen virusom.

Sutra će, kako je navela, krizni štabovi imati zajednički sastanak da vide da li se može još nekako doprineti prevenciji širenja infekcije.

Na pitanje da li Srbiji zaista preti „italijanski scenario“ Kon je rekao da je i dalje umereni optimista. On je dodao da „italijanski scenario nije izmišljen i da postoji“ i pitao „šta smo mi posebno da ne bi bio kod nas“.

Direktorka bolnice „Laza Lazarević“ rekla je da će „srpski scenario“ zvisiti od mera, struke, ali i od građana i njihovog ponašanja i da ako jedna karika nije tamo gde treba, Srbija će imati svoj „scenario“.

„Svi mi moramo da damo svoj doprinos“, rekla je Stašević Karličić.

Sve informacije o koronavirusu čitajte u našem Blogu uživo i na stranici Koronavirus.