Ambasada SAD: Kosovo da ukine sve takse i da ne stvara nove barijere

Vesti 01. apr 202015:50 > 15:57
N1

Kosovska vlada je ukinula takse na robu iz Srbije i BiH i počela sa primenom postepenog uvođenja mere reciprociteta prema Srbiji. U svojoj reakciji ambasada SAD u Prištini poručuje da ostaje pri svom jasnom stavu da "Kosovo treba da ukloni sve takse i ne stvara nove barijere, jer ove politike štete građanima Kosova i njima se guši kosovska ekonomija", prenosi KoSSev.

SAD ostaju protiv najnovijeg koraka primene recipročnih mera na kretanje robe iz Srbije, poručuju iz ambasade SAD u Prištini, prenosi KoSSev.

POVEZANE VESTI

Ocenjuju da ove mere stvaraju više problema u vreme kada SAD veruju da će sporazumi o avio, železničkom i drumskom saobraćaju, koje su obe strane dogovorile, a kada se krene sa njihovom primenom, povećati ekonomski razvoj i stvoriti uslove potrebne za uspešan dijalog.

KoSSev podseća da su se SAD u više navrata javno izjašnjavale da su protiv uvođenja mere reciprociteta, jasno zahtevajući od kosovskog premijera, sada već premijera u ostavci, Aljbina Kurtija, da samo u potpunosti ukine takse.

Kurti je u više navrata odbijao da ovo učini, te je 20. mart ukinuo takse na uvoz sirovina prema Srbiji i BiH, i najavio da će do 1. aprila mera taksi biti ukinuta u potpunosti dok će umesto nje biti uveden reciprocitet.

Za razliku od SAD, visoki predstavnik za spoljnu politiku EU i bezbednost, Žozep Borelj, pozdravio je odluku kosovske vlade da u potpunosti ukine takse na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine i ocenio da je ovo važna odluka i da je regionalna saradnja ključna.

Kosovska vlada odlučila je na sinoćnjem sastanku da ukine takse na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine i krene sa postepenom primenom mere reciprociteta prema Srbiji. Mera reciprociteta odnosi se samo na Srbiju, dok se prema Bosni i Hercegovini samo u potpunosti ukidaju takse. Odluka je stupila na snagu danas, dok će se prva procena o tome kako se sprovodi odluka izvršiti 15. juna.

Takse od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH donete su u novembru 2018. godine pod tadašnjom vladom Ramuša Haradinaja, koji se i dan danas protivi njihovom ukidanju, osim ukoliko Srbija ne prizna Kosovo. One su blokirale zvanični dijalog Beograda i Prištine, jer srpska strana uslovljava nastavak dijaloga ukidanjem taksi.