Održana prva "Skajp suđenja", struka upozorava – krše se prava okrivljenih

Vesti 31. mar. 202017:30 > 17:30
Podeli:
Izvor: N1

U Srbiji su protekle nedelje održana prva suđenja zbog kršenja samoizolacije i to po novom sistemu koje je predvidelo Ministarstvo pravde - putem video linka, odnosno aplikacije Skajp. Iako je Ministarstvo takvu odluku donelo uz obrazloženje da se time od širenja koronavirusa štite i oni protiv kojih se vodi postupak i zaposleni u sudovima, stručnjaci upozoravaju da se takvom praksom drastično krše prava okrivljenog na pravično suđenje.

Prvo suđenje u Srbiji putem video linka od kada je na snagu stupila odluka o uvođenju vanrednog stanja održano je 27. marta. Prvo suđenje donelo je i prvu presudu od maksimalne tri godine zatvora za okrivljenog koji je prekršio mere samoizolacije.

„Imenovano lice je oglašeno krivim zbog krivičnog dela nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije iz člana 248 Krivičnog zakonika Republike Srbije. Okrivljeni je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od tri godine, maksimalnu kaznu, u koju se uračunava vreme koje je okrivljeni proveo u pritvoru“, rekao je tada Saša Tričković, sudija u Osnovnom sudu u Dimitrovgradu.

No, odluka da se suđenja vode putem aplikacije Skajp naišla su na oštre kritike advokata.

Iz Advokatske komore Srbije za N1 kažu da u aktuelnoj situaciji postoje dva otvorena problema.

Ministarstvo prade, kažu, nije imalo zakonski osnov da u krivično-procesno zakonodavstvo uvede novi institut jednostavnim dopisom koje je prosleđeno sudovima. Posebno je sporno, objašnjavaju, što se „video“ suđenjima „drastično krši pravo okrivljenog na pravično suđenje“.

„Dakle, Zakonik o krivičnom postupku i Ustav Republike Srbije ne prepoznaju ni na jednom mestu mogućnost da se okrivljeni saslušava putem video linka. Jedna od osnovnih procesnih pretpostavki za održavanje bilo kog suđenja je da okrivljeni bude prisutan na sopstenom suđenju, to je ono što spada u korpus njegovih prava koje čine njegovo pravo na pravično suđenje“, smatra Viktor Gostiljac, predsednik Advokatske komore Srbije.

Sličan stav stiže i iz Društva sudija Srbije.

POVEZANE VESTI

„Ne postoji pravni osnov za suđenje u krivičnom postupku putem aplikacije ‘Skajp’ jer Zakonik o krivičnom postupku ne predviđa takvu mogućnost, niti je, u skladu sa Ustavom, u vreme vanrednog stanja donet propis koji bi poslužio kao pravni osnov za saslušanje okrivljenog na taj način. Takođe, Ustav ne dozvoljava mogućnost da se u okolnostima vanrednog stanja ograniči pravo na pravično suđenje, ali je potrebno razmotriti šta čini elemente tog prava, te da li je njegov sastavni deo i poštovanje načela neposrednosti, odnosno da li se isto upotrebom Skajpa narušava“, navodi Snežana Bjelogrlić, predsednica Društva sudija Srbije.

A pored maksimalne kazne zatvora od tri godine, koja je doneta na suđenju u Dimitrovgradu, još dve osobe su osuđene zbog kršenja mera samoizolacije u Požarevcu i to na dve i dve i po godine zatvora.

Za Viktora Gostiljca, takvim presudama građanima se šalje poruka da moraju biti disciplinovani.

„Mislim da su te presude bile praktično presude suda potrebe, a ne suda zakona i ne bih se baš kladio da nisu donete po određenom nalogu. Verujem da će one u žalbenom postupku biti smanjene, ali činim i tu ogradu da ne znamo sve pojedinosti tih slučajeva“, kaže on.

„Skajp suđenja“ komentarišu se i na terenu politike – Savez za Srbiju u saopštenju za javnost poručuje da je, kako kažu, „alarmantno stanje velikog broja uhapšenih i osuđenih građana bez adekvatne odbrane u simuliranim suđenjima za vreme vanrednog stanja.“

Za SZS to pokazuje dominaciju izvršne vlasti nad pravosuđem, koja je, zaključuju, u okolnostima vanrednog stanja – nedopustiva.